Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miért ellenezzük az új hulladék keretirányelvet?

  • 2008. június 12.
  • humusz

Mert a klímaváltozást fogja erősíteni
A hulladékmegelőzés, valamint az újrahasználat, az újrahasznosítás és komposztálás  elterjesztése - amelyek a 'nulla hulladék' állapot elérését segítik  - az egyik leggyorsabb, legolcsóbb és leghatékonyabb módja lenne annak, hogy megfékezzük a klímaváltozást.

Mert nem határoz meg hulladékmegelőzési célokat
A hulldékmegelőzés a hulladékcsökkentés legjobb módja. Az Európai Parlament ezt korábban el is ismerte és ezért azt javasolta, hogy 2012-re az Unió tagországai állítsák meg a hulladékkeletkezés növekedését. A jelenlegi tervezet azonban nem tartalmazza ezt a célkitűzést, tehát a hulladéktermelésnek ez a szabályozás továbbra sem fog gátat szabni.
 
Mert alacsony és ellenőrizhetetlen újrahasznosítási célokat fogalmaz meg

Nem állapít meg újrahasznosítási célokat a települési és az ipari hulladékokra, az építési és bontási hulladékokra pedig csak alacsony arányszámokat ír elő.  Csupán egy 2020-ra elérendő 50%-os újrahasznosítási célkitűzést fogalmaz meg műanyag, üveg, papír, valamint fém hulladékokra, amelyek a teljes hulladék kevesebb mint 50%-át teszik ki.  Ugyanakkor ezekre az anyagokra már a csomagolási keretirányelvben szerepelnek  hasznosítási előírások.

Nem tartalmaz célkitűzéseket a biológiailag lebomló hulladékokra
A települési hulladékok legnagyobb részét a biológiailag lebomló hulladékok teszik ki. Ezeket könnyű begyűjteni és hasznosítani. Ha nem kezelik megfelelően, akkor nagy mennyiségű üvegházgáz keletkezik belőle. Mégsincsenek célkitűzések erre a hulladéktípusra.

Gyengíti a hulladékkezelésre vonatkozó hiererchiát
Jelenleg a hulladékkezelési hierarchiát (megelőzés/csökkentés, újrahasználat, újrahasznosítás, energetikai hasznosítás és lerakás) általános szabálynak tekintjük. Az új javaslat azonban csak valamiféle 'prioritási sor'-ként jelöli, amelyet lehetetlen lesz betartatni.

A hulladékégetést hasznosításnak tekinti
Az égető lobbinak sikerült elérnie, hogy azokat az égetőket, amelyek egy energiahatékonysági küszöböt meghaladnak, „hasznosító" üzemeknek tekintsék. Ez azt jelenti, hogy az égetés környezeti szempontból majdnem egyenértékű lesz az újrahasznosítással, ami a hulladékégetés arányának növekedéséhez vezet majd - elsősorban az új tagállamokban. Ez további üvegházgáz-kibocsátást okoz, emellett veszélyezteti az emberi egészséget és a környezetet.

Bizonyos hulladékokat többé nem tekint hulladéknak

Az új tervezet szerint bizonyos hulladékokat a jövőben nem hulladékként kell kezelni. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy újabb hulladéktípusokat szállítsanak a harmadik világbeli országokba, ami újabb veszélyforrást jelent az ott élő emberek egészségére.

CSELEKEDJEN MOST!