Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi köze a paksi atomerőműnek a heiligenkreuzi hulladékégetőhöz?

  • 2009. február 17.
  • humusz
Szentgotthárd - Nem fellebezhet a Rába-parti város az égetõ megépítését elsõfokon engedélyezõ döntés ellen. S a paksi atomerõmû 2012 utáni mûködtetése is szóba került a tervezett hulladékégetõmû kapcsán.

 

Fölöttébb furcsa információk láttak napvilágot a napokban. Kiderült, hogy települések nem fellebezhetnek a hulladékégetőt első fokon engedélyező határozat ellen, amelyet a Burgenlandi Tartományi Hivatal hozott meg.  A teljes dokumentum egyébként 545 oldal terjedelmű, s ez a kitétel a 76. oldalon található. Nyilvánvalóan azért derülhetett ki ez csak utólag, mert a  magyar fordítás mostanra készült el. 

A hivatalos burgenlandi indoklás egyébként  így szól:  Budapest város önkormányzata, Vas Megye Közgyűlése, valamint Szentgotthárd város polgármesteri  hivatala által benyújtott fellebbezés meg nem felelés miatt elutasításra kerül.
 
Viniczay Tibor,  szentgotthárdi polgármester lapunk érdeklődésére tegnap úgy reagált erre, hogy ez tényleg így van. Korábban erre gondolni se mertek, hiszen maga a város is úgynevezett ügyféli státuszban van, s miután számítottak arra, hogy a burgenlandi hatóság első fokon zöld utat ad a szintén burgenlandi beruházásnak, ezért arra készültek, hogy Szentgotthárd  fellebezést nyújt be  az engedélyt másodfokon elbíráló Bécsi Környezetvédelmi Szenátushoz. Miután erre már nincs mód, ezért arra  hívta fel a figyelmet, hogy még több ezren vannak ügyféli státuszban  információk szerint vagy háromezren lehetnek , s nekik viszont módjukban áll beadni fellebezésüket március 20-ig.
 
Mint ismeretes, a napokban hazánkban tárgyalt Michael Spindelegger  osztrák külügyminiszter. Magyar kollégája, Göncz Kinga  utóbb kijelentette, hogy arra kérte: segítsen abban, hogy olyan megoldás jöjjön létre, amely kielégítő mindkét fél számára.  Amíg ez a megállapodás nem jön létre, addig ne kezdődjön el az építkezés.

Az osztrák külügyi tárca vezetője arról beszélt, hogy  a hulladékégető megépítéséről nem az osztrák kormánynak, hanem a helyi önkormányzatnak kell meghoznia a döntést. A tárgyalásokat éppen ezért helyi szinten kell  folytatni a magyar és az osztrák fél között. A március elején tartandó megbeszélések segítenek majd olyan megoldás megtalálásában, amely mindkét fél számára elfogadható.  Tegyük hozzá: március 10-én ül össze a   magyar-osztrák  konzultatív  csoport.

A magyar kormány tehát nem az osztrák szövetségi kormánnyal, hanem Burgenlanddal áll szemben. A külügyminisztériumtól határozottabb kiállást várunk,  fogalmazott hétfőn Viniczay Tibor. Szili Katalin házelnökkel is talákozott az osztrák diplomata. Ezután Szili Katalin többek között megjegyezte: Ha nézeteltérés van a kérdésben, az országos politikának is segítenie kell.

Michael Spindelegger megígérte, hogy budapesti tárgyalásai után a helyi kormányzattal is egyeztet az égetőről, tolmácsolva a magyar álláspontot. 



Tiltakozó civilek. Csak remélni tudják, hogy nem lesz politikai alku az égető ügyében Fotó: Horváth Csaba

Elhangzott a következő mondat is: A bécsi kormányzat egyelőre nem ért egyet a paksi atomerőmű  üzemidejének meghosszabbításával, miközben a magyar kormány nem ért egyet a heiligenkreuzi hulladékégetővel.

Vajon mi köze van a kettőnek egymáshoz, illetve mi köze van Ausztriának a paksi atomerőműhöz, amelynek 2010-ig kell meghosszabbítani a működési idejét? -  tettük fel a kérdést  dr. Lux Istvánnak,  az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettesének.  

Megtudtuk, hogy az Espoo-i Egyezmény értelmében  egy  szomszédos országnak joga van részt venni egy atomerőmű engedélyeztetési eljárásában, illetve az üzemidő meghosszabbításának menetében, de  nincs beleszólása, mint ahogy vétójoga sincs. Közvetlenül mi sem befolyásolhatjuk az osztrákok  égető melletti döntését, s  nekünk sincs vétójogunk. Ugyan lehet uniós bírósághoz fordulni....

Remélem, nem lesz politikai alku Paks és Heiligenkreuz kérdése, fűzte mindehhez Viniczay Tibor, aki arról is beszélt, hogy a tervek szerint már fél évvel ezelőtt meg kellett volna kezdődnie egy Graz melletti  erőmű  építésének,  amelynek 400 ezer tonna lenne az éves kapacitása, csakhogy nincs elegendő szemét. A Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető kapacitását évi 325 ezer tonnára becsülik. Ennyi szemétnek történetesen hozzávetőleg a tizede keletkezik évente Burgenlandban...

 

Szenkovits Péter

 

 

Forrás: Vas Népe