Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mérgező szörnyek gyermekeink ruháiban

  • 2014. január 25.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Greenpeace új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így pl. a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint a hazai boltokban árusított Adidas-gyerekruhában is.

A Greenpeace Detox kampányában 2013 májusában és júniusában 82, gyermekeknek gyártott textilterméket vásárolt 25 országban, köztük Magyarországon is, nagyobb ruhaüzletekben vagy márkakereskedőknél. A próbavásárlás összesen 12 világmárkát érintett. A ruhákat független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben.

Az eredmények  azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag. Egy Adidas-úszóruha úgynevezett PFOA-tartalma – amely például az immunrendszerre káros – magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték.  

A nonilfenol-etoxilátok magas szintjét mutatták ki a Disney és a Burberry termékeiben, ezek az anyagok lebomlásuk során a környezetben veszélyes nonilfenolokat alkotnak, melyek közismerten mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le, és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve halmozódnak fel – írták.  

A Greenpeace is felszólította a nagyobb ruhamárkákat, hogy 2020-ig az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan kötelezzék el magukat a nullakibocsátás mellett. Világszerte 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre, és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága, valamint a méreganyagok kivezetése érdekében.

Bővebben a témáról itt olvashat.

Forrás: Greenfo