Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megújuló támogatást!

  • 2004. október 11.
  • humusz
Demonstráció a megújuló energiaforrásokért 2004. október 19-én, 13 órakor

Húsz négyzetméter napkollektor vagy 1500 liter olaj? Így is feltehetjük azt a kérdést, hogy környezetbarát, helyben elõállítható megújuló energiát akarunk-e használni, vagy környezetszennyezõ, drága, importált energiát.

2004. október 19-én, 13 órakor demonstrációt tartunk a budapesti Kossuth téren. Ezen arra szeretnénk felhívni az ország közvéleményének és vezetõinek a figyelmét, hogy Magyarországon elégtelen a megújuló energiaforrások hasznosításának elõsegítésére fordított támogatás.

A fenntartható élet és gazdaság jövõjének kulcsa a megújuló energiaforrások (nap-, szél-, biomassza, víz- és geotermikus energia) fokozottabb hasznosítása. A hagyományos, egyre dráguló energiahordozók (gáz, olaj, szén) további felhasználásával mind nagyobb mértékben pusztítjuk környezetünket. Ezzel szemben a megújuló energiaforrások tisztán, környezetszennyezés nélkül kiaknázhatók, kimeríthetetlen mennyiségben állnak rendelkezésünkre, és hasznosításukkal hazai munkahelyeket teremthetünk.

A fejlett országok mindezeket az elõnyöket már felismerték, és azóta komoly erõfeszítéseket tesznek a tiszta energiák nagyobb arányú felhasználása érdekében. Sajnos Magyarország e tekintetben nem tartozik a fejlett országok közé: a megújuló energiák hasznosítása szempontjából az Európai Unióban az utolsók között kullogunk, és lemaradásunk egyre nõ.

Azt szeretnénk, hogy a magyar állam ezentúl a jelenleginél jóval határozottabban és erõteljesebben támogassa a megújuló energiaforrások használatának elterjesztését, mutasson példát a tiszta energiák alkalmazásában, továbbá tegye nyilvánvalóvá, hogy az ország jövõbeli energiaellátását importált olaj és gáz helyett hazai forrású megújuló energiákra alapozza.

Ha Ön egyetért céljainkkal, kérjük jöjjön el a demonstrációra október 19-én, hogy személyes jelenlétével is nyomatékot adjon véleményének. Ha lehet, hozza el olyan barátait, ismerõseit is, akik szintén támogatják a környezetbarát energiahasznosítás ügyét.

Szeretettel várják Önt a demonstráció szervezõi:
Magyar Épületgépészek Szövetsége - Megújuló
Energia Tagozat
Független Ökológiai Központ
Energia Klub

(Végezetül, mi az összefüggés a bevezetõben említett napkollektor és az 1500 liter olaj között? Az, hogy egy húsz négyzetméteres napkollektorral termelt energiával évente 1500 liter olajat válthatunk ki.) Zöldtech * 2004. 10. 07.