Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mától véleményezhető az osztrák szemétégető hatástanulmánya

  • 2007. június 14.
  • humusz
Mától három héten át olvasható a magyar környezetvédelmi tárca honlapján az osztrák Heiligenkreuzba tervezett szemétégetõ elõzetes környezeti tanulmánya. Magyarországnak vétójoga nincs az ügyben, de a magyar hatóságoknak és a környezetvédelmi szervezeteknek arra lehetõségük van, hogy a magyar határ közvetlen közelébe épülõ hulladékhasznosító terveit megismerjék, véleményezzék, majd álláspontjukat az osztrák döntéshozókkal megvitassák - tájékoztatta a Független Hírügynökséget szerdán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Felkerült a környezetvédelmi minisztérium honlapjára (www. kvvm.hu) a Heiligenkreuzba, a Vas megyei Szentgotthárd közvetlen közelébe tervezett szemétégető előzetes környezeti tanulmánya. A magyar civil szervezetek és az érintett helyi lakosság július 4-ig tehet észrevételeket a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél.

Az ügyben Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter is lépéseket kíván tenni. A tárca elsőként levegőminőségi mérések elvégzését tervezi Szentgotthárdon, mivel az osztrák hulladékhasznosító 98 méter magas füstgáz-kéménye néhány száz méterre lenne az országhatártól. A tervezett beruházás területén lévő ipari parkban már jelenleg is három égetőmű üzemel, így a terület környezeti terheltsége tovább nőne az új hulladékégető esetleges üzembe helyezésével.

A magyar félnek vétójoga nincs az ügyben, de Magyarország az ENSZ nemzetközi Espoo-i egyezménye alapján bejelentkezett Ausztriánál az engedélyezést megelőző hatásvizsgálati eljárásba. A magyar vélemények ismertében határozza majd meg az osztrák hatóság, hogy milyen kérdések vizsgálatára terjed ki a várhatóan szeptemberre elkészülő környezetvédelmi hatástanulmány. Ezt követően indulhat csak el a tényleges környezeti hatásvizsgálati eljárás.

A magyar környezetvédelmi tárca közzéteszi majd a tervezett szemétégető teljes dokumentációját is, és lehetőséget biztosít arra, hogy az érintettek kifejthessék véleményüket. Ezt követi egy konzultáció az osztrák hatóságokkal, amelyeknek mérlegelniük kell a magyar álláspontot és a lakosság véleményét.