Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyar-szlovén akció az illegális hulladékszállítmányok kiszűrésére

  • 2009. május 11.
  • humusz
Szerző: 
admin
Illegális hulladékszállítmányok felderítésére közös ellenőrzést tartott a magyar és szlovén hatóságok a Rédics-Dolga vas határátkelőnél - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A két ország ellenőrző hatóságai csak kisebb adminisztrációs szabálytalanságokat találtak.

 

Varga Pál, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) nemzetközi hulladékszállítmányokat ellenőrző főosztályának vezetője az ellenőrzés lezárása után elmondta: mindössze két, Magyarországról kifelé tartó járművet találtak, amelyek hulladékot szállítottak. Mindkettőnél kisebb adminisztrációs hiányosságot fedtek fel, amiért az egyik esetben pénzbüntetés is várható.

A két magyar rendszámú teherjármű egyikén Ajkáról Olaszországba szállítottak alumíniumipari másodnyersanyagot, a másik esetben Budapestről Szlovéniába vittek használt ólomakkumulátorokat. Ez utóbbi esetben, az elkövetett kisebb fokú adminisztrációs szabálytalanság miatt várhatóan 200 ezer forintos bírságot szabnak ki - tette hozzá a főosztályvezető.

Varga Pál kifejtette, hogy a korábbi tapasztalatuk alapján kevés hulladékra számítottak a szlovén-magyar átkelőnél, amit igazolt is az ellenőrzés, befelé nem is találtak ilyen jellegű szállítmányt. A kifelé tartó forgalomban is jellemzően akkumulátorokat szállítanak Szlovéniába, ugyanis ott találtható egy olyan, az uniós elvárásoknak megfelelő feldolgozó, ahová a Magyarországon begyűjtött, elhasznált áramforrások egy részét szállítják.

A zöldtárca korábban kiadott közleményében kifejti: az országok közötti együttműködés során a határt átlépő, hulladékot szállító tehergépkocsik beazonosítását, illetve ellenőrzését végzik. Az osztrák hatóságokkal tavaly októberben, a román szervekkel pedig idén februárban tartottak közös, határ menti ellenőrzést - ismerteti a közlemény. A szaktárca tájékoztatása szerint a hatóságok a korábbi akciók során a hulladékszállítmányok mintegy 80 százalékánál tártak fel főleg adminisztrációs hiányosságokat, és 200 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabtak. Az ellenőrzésben az OKTVF, illetve a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP)is részt vett. A két szervezet a német szemét korábbi illegális behozatalához hasonló esetek megelőzése érdekében kötött megállapodást tavaly.

 

Forrás: Greenfo / MTI