Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lila gerjedelem

  • 2004. augusztus 17.
  • humusz
Az Élet és Irodalom nem közölte le hozzászólásunkat a "Zöld veszedelem" vitában, mert Kovács főszerkesztő szerint "nem tartalmaz új elemet". Az alábbiakban közöljük a szöveget. Azóta már viszontválasz is megjelent az ÉS-ben, kár hogy a szerző nem ismerhette meg álláspontunkat...

Lila gerjedelem

Bauer Péter lila mozgalmat alapít és programot hirdet a július 16-i ÉS-ben (A zöld veszedelem). Szurkolok neki. Rá is fér. Egyrészt valami ellenében nem könnyű zászlót bontani (itt lilákat toboroz zöldek _helyett_), másrészt felhorgadásának okát, magyarázatát, valamint a Lila Mozgalom programját olvasva nem lesz könnyű társakra lelnie. Persze láttunk már egy-két fős mozgalmat, nincs is ezzel semmi baj. A baj akkor kezdődik, ha nagyobb hírverést kap, mint amennyit megérdemel. Harmadrészt ez a szöveg nem ér többet, mint egy mai magyar focimeccs, ahol lilák szurkolnak zöldek _ellen_.

Lila szerzőnk elérte célját, sikerült felkorbácsolni jó néhány zöld és zöldekkel szimpatizáns szerző indulatait, ezek szép sorban meg is jelennek az ÉS hasábjain. Ha az ÉS szándéka volt ez, bejött.

Nem válaszolnék Bauer Péter szakmai oldalvágásaira (4-es metró, Zengő, Szigetköz, stb.), mert vitatkozni majd csak akkor lesz érdemes, ha a lilák elsajátítanak és elfogadnak _valamit_ abból a fogalmi eszköztárból, amit a szakpolitika, a szaktudomány (de akár csak a média!) használ, és nem keverik össze a tömegközlekedést az autópályákkal, a síkvidéki erőművet a megújuló vízenergiával, stb. Azért ragadtam tollat, mert tendenciát érzek abban, hogy miközben az ún. jobboldali hetilapok tele vannak ?zöld? témákkal, az ún. baloldali és az ún. liberális sajtó a zöldek lejáratására, a ?szkeptikus környezetvédők? előtérbe helyezésére helyezi a hangsúlyt, sőt egyre több helyen bukkan fel az _álzöldezés_, az _álcivilezés_, a _dilettánsozás_, a _közpénzeken élősködőzés_. Ennek nyilvánvalóan megvannak az okai, ez a zöldek számára is figyelemre méltó.

Ezt a módszert már tanítják is: hogyan lehet társadalmi csoportokat diszkreditálni, hogyan lehet belülről bomlasztani, hogyan lehet esetleg ellenmozgalmat indítani. Ennek már kialakult eszköztára van. Jelen esetben Bauer Péter, aki lila, kijelenti, zöldebb a zöldeknél.

Nem ez az első cikk, amely a civil szervezetek demokratikus alapjogait kérdőjelezi meg. A liláknak tényleg az fáj a legjobban, hogy bárki alapíthat társadalmi szervezetet, és bárki bejelenthet illetékességet és érintettséget egy államigazgatási eljárásában? Egy _dilettáns_ - hogy a lila Bauer kedvenc kifejezését idézzük ? is utálhatja, ha autópályát, négyesmetrót, cementgyárat, lokátort akarnak építeni a neki fontos hely mellé, alá vagy fölé. Mi alapján és ki fogja eldönteni, hogy ki a dilettáns és ki a kompetens egy ilyen folyamatban? Bízzuk ezt talán a lilákra? Világ dilettánsai egyesüljetek! Az ügyféli státuszt akarják kiénekelni a szátokból! A demokrácia egyik alapintézménye az érintettek kontrollja a beruházások felett. Hogy ez lassítja az eljárást? Ezért nem épült meg eddig a négyesmetró? Ettől nem haladnak az autópálya-építések? Ez csak a lila szemüveg miatt tűnhet így! Ajánlom a szerző figyelmébe a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntését a témában (1/2004.KJE), illetve mostanában több szakjogász is értekezett a témában környezetvédelemmel foglalkozó szaklapokban. (Legutóbb a Népszabadságban: Mihez legyen jogunk?)

Ajánlanék két dolgot a lila mozgalmár figyelmébe:

1) A szivárványban sok szín van, az egyik a lila. De ott a zöld is. Az utóbbi évek globalizációkritikai mozgalma (amely még meglehetősen kezdetleges persze) éppen a szivárvány zászlaja alá tömörít vörösöket, zöldeket, rózsaszíneket. Mindenkinek ott a helye, a barnákat (fasiszták) leszámítva, még a feketéknek (anarchisták) is. Elférnének a lilák is, ha tényleg lennének, és tényleg lenne valami fontos dolguk a világ jobbításában. Ezek a mozgalmak egyelőre a közöset keresik (ami összeköt) és nem a vitákat (ami elválaszt). Bauer Péter lila dumája ezzel szemben egyelőre nem mond többet, mint az ?egy a tábor, egy a zászló? szöveg.

2) Az elmúlt 15 évben a zöldek megtanulták, hogy a zöldnek rengeteg árnyalata van, és ez így szép. Az egyik árnyalat volt például a _reális_, de ezt is el lehetett valahogy viselni (külön köszönet Bauer Péternek, hogy a Reálisak ezután lilák lesznek. Egy gonddal kevesebb, ld. Juhos László hozzászólását). A zöldek egyik legnagyobb érdeme (mondom, a szakmát most hagyjuk!), hogy mára együtt tudnak élni a saját hülyéikkel. Ha ez a politikában is így lenne! Nem kell hozzá nagy jóstehetség: ha lesznek még lilák Bauer Péteren kívül, akkor előbb-utóbb meghasadnak sokfelé, mert a mozgalmak ilyenek. Lesznek ultrák, püspöklilák, bugyiszínűek, stb. Olyanok is hamar kerülnek majd, akikkel a Karizmatikus Zászlóbontó nem tud közösséget vállalni, és lefogadom, hogy éppen ő lesz majd legjobban megsértődve, ha en bloc _leállilázzák_ a lilákat.

Zöld szervezet sokféle van: jó vagy rossz, dilettáns vagy kompetens. De mindegyiknek van neve. Nem túl gusztusos módszer a lila szerzőtől, hogy általában kritizál, mert ha vannak is közöttünk ?félrecsúszott pályájú értelmiségiek?, akik ebben ?élik ki aktivitási, fontoskodási igényüket?, jelentem sokan és sokkal többen vagyunk ?normálisak?, ?akiknek nincsenek komplexusaink kielégületlen ambícióink miatt, akik szeretjük a természetet, féltjük a Föld jövőjét, de képesek vagyunk racionálisan gondolkodni és látókörünk egy kicsit szélesebb az átlagnál.? Emiatt tehát maradhatunk akár zöldek is. Ízlés kérdése csupán.

?Különösen kellemes dolog az, ha jó szándékú, egyszer emberek adófelajánlásait, és nem utolsósorban költségvetési támogatásokat is meg lehet szerezni, és így a fontoskodó akadékoskodást kvázi főállásban is lehet végezni!? - mondja a lila szerző. Jöjjön már el egyszer, nézzen nálunk körül, dolgozzon velünk végig egy napot, próbáljon már ?költségvetési támogatásokat? szerezni, nézze meg, mitől ?kvázi? egy főállás nálunk! Ha a ?jó szándékú, egyszerű emberekkel? egyszer dolga lesz a liláknak, majd rájönnek, hogy nem lehet így lesajnálni őket. Senki nem hülye, mindenki tudja, hogy hová utalja az ?adófelajánlásait?.

Vajon mit jelent ez a kérdés: ?Milyen eredményt tudtak felmutatni az előző kormány alatt a rákospalotai szemétégető füstszűrője szabotálásának ügyében?? Kinek kellett volna szabotálni és mit? Az égetőt, a füstszűrőt vagy az előző kormányt? Bauer válasza saját magának: ?Semmilyet, és emlékezetem (meg az interneten hozzáférhető adatok szerint) még csak tüntetésre sem került sor.? Az én emlékezetem szerint sok-sok tüntetés volt, az internet is tele volt vele akkoriban.

Éppen az ellenkezője igaz annak, hogy ?a jelenlegi zöldmozgalmak inkább csak a középosztály (értelmetlen túlfogyasztása miatti) rossz lelkiismeretének megnyugtatását szolgálják?, hiszen éppen a lelkiismeret felpiszkálásáért küzd jó néhány szervezet. A lelkiismeret megnyugtatását azok szolgálják, akik ?Most ül autóba négyszázmillió kínai!? felkiáltással elmennek vakációzni, mondjuk Hágába, mint Bauer. ?Távlatos koncepciót? pedig nem biztos, hogy csak a zöldektől kell elvárni (egyébként el lehetne ezt-azt olvasni, mielőtt írni kezdünk...). Egyébként annak is felbecsülhetetlen értéke van, hogy békákat kapkodunk a flaszterről, mert a Zember Aki Autóban Ül, nem látja meg őket (ld. még TGM), vagy mondjuk Kapolcson építünk installációt mások szemetéből egy héten át, vagy gyerekeknek mutatjuk meg az erdő kincseit. Ez is mind zöld munka, amiről a szerzőnek láthatóan fogalma sincs, és ez nem ?a figyelem elvonása a valóban lényeges és fontos környezeti problémákról?, hanem napi kemény meló.

A lilák programja egyelőre nem sok szót érdemel, hiányos, leegyszerűsítő, zavaros. Szívesen bíznék benne, hogy ez csak terjedelmi okok miatt sikerült ilyenre, mert kellett a hely a zöldek feketítésére, de a tárgyi tévedések óvatossá tesznek. Most várom a fejleményeket: ?a dilettánsok kizárását a hatósági eljárásokból?, stb. Kíváncsi vagyok, hogy fognak hozzá. Hirtelen tudnék fontosabb célokat sorolni, de nem teszem. Várok, hogy mivé lesz a Lilák Mozgalma. Hajrá Lilák!

Szilágyi László

HuMuSz

A vitatott ÉS-publicisztika