Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lerakás helyett a szemétégetésé a jövő?

  • 2003. november 01.
  • humusz
Ha az a cél, hogy folytatódjon az energia és nyersanyagpazarló hulladéktermelés növekedése, akkor feltétlenül.
Az ipar eléri célját: a hulladék kezelésénél a hulladékgazdálkodás prioritási sorrendjének végén található lerakás és égetés a központi téma - csak nehogy kevesebb hulladék keletkezzen! :o(((
Napjainkban a hulladékok mennyiségének csökkentése központi kérdéssé vált. A települési hulladékok kezelésében, ártalmatlanításában a hulladékok termikus hasznosítása, azaz elégetése kerül előtérbe. A jövőben ennek a technológiának a megjelenésével is számolni kell.

Eddig a települési hulladékkezelésben a lerakás és az elhelyezés volt a lehetséges alternatíva, de a termikus hasznosítás is előtérbe kerül napjainkban.
Azonban a hulladékok elégetésénél is vannak olyan gazdasági szempontok, amelyeket figyelembe kell venni.
A lerakáshoz képest a beruházási költségek sokkal magasabbak, illetve nagyban függnek az égető kapacitásától is. Egy ilyen létesítmény bekerülési költsége közel 12-15 milliárd forint, mely a meglévő támogatási rendszerek mellett is komoly tőkét igényel. Emellett többek közt meg kell vizsgálni a hulladék fűtőértékét, hogy biztosítható-e az önfenntartó égés. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mekkora területen éri meg egy égetőmű felépítése. Német tapasztalatok alapján 150 ezer tonna/év hulladékmennyiségnél mondhatók a beruházási költségek optimálisnak. A cikk olvasható a Dashofer honlapján!