Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lejárt szavatosságú növényvédő szerek után számoltunk

  • 2006. szeptember 14.
  • humusz
Két éve fejezõdött be egy olyan program, amelynek az volt a célja, hogy felmérjük a közép-dunántúli régióba betárolt növényvédõ szerek mennyiségét, és lehetõleg a hatóanyag tartalmát Veszprém, Fejér, és Komárom-Esztergom megyében, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó területeken és Vác környékén.

Két évvel fejeződött be egy olyan program, amelynek az volt a célja, hogy felmérjük a közép-dunántúli régióba betárolt növényvédő szerek mennyiségét, és lehetőleg a hatóanyag tartalmát Veszprém, Fejér, és Komárom-Esztergom megyében, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó területeken és Vác környékén.

Kovács Tibor program kooordinátora, a Reflex Egyesület tagja elmondta, hogy a felmérés szerint körülbelül 47 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szert találtak. A minisztérium 20 millió ft-al járult hozzá a projekt tovább folytatásához, így kialakult már egy megfelelő rendszer, amely lehetőséget nyújt a nagyobb vállalatoknak, mezőgazdasági szövetkezeteknek, hogy a dolog működjön. Azonban a kiskert tulajdonosok még mindig nem tudják, hogy hova elhelyezni a kiürült növényvédőszeres göngyöleget.

Mv.: - Én úgy tudom, hogy ahol növényvédőszert lehet vásárolni, oda a lejárt szavatosságú növényvédőszert vissza is lehet vinni.

K.T.: - Itt a göngyölegekről van szó, tehát magát a göngyöleget lehet, a származékokkal kapcsolatos probléma még nincs megoldva. Erre ki kellene építeni a megfelelő hulladék udvarokat, valamilyen begyűjtő rendszert, hogy a 2 deciliteresnél, illetve 2 literesnél kisebb kiszerelések maradékai se jussanak ki a természetbe.

 

                                                                                            Czifra Szilvia - Kék Bolygó

 

 

 

Forrás: Magyar Rádió Online