Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legyenek újra visszaváltható palackok

  • 2008. július 24.
  • humusz
A Kereszténydemokrata Néppárt jogszabályt módosítana és a termékdíj-szabályozás egyszerûsítésével, az adónem visszaforgatásával, valamint az újrahasznosításhoz szükséges gépek állami támogatásával ösztönözné a gyártókat és a forgalmazókat a környezetkímélõ üdítõ- és ásványvíz-csomagolás alkalmazására [GREENFO.hu]
Rétvári Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján szomorú fejleménynek nevezte, hogy a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. véglegesen megszüntette a másfél literes visszaváltható Margitszigeti Kristályvizes palack forgalmazását. Már csak július végéig veszik vissza az üres palackokat és a kereskedelmi láncok kiürítik raktáraikat.
A cég még 2002-ben kivonta a hazai piacról a 2 literes visszaváltható üdítőital palackjait. Az ellenzéki politikus azt mondta, 2003-ban még a hazai ásványvíz-forgalom 7,8 százaléka zajlott visszaváltható palackokkal, 2007-re viszont ez az arány 0,8 százalékra csökkent, tehát immár 100-ból egy üveget sem válthatunk vissza.
A környezetre gyakorolt káros hatásokat szemléltetve Rétvári Bence kifejtette: csak Magyarországon évente 1,2 milliárd darab PET-palack kerül forgalomba, és ha ezeket rakományként átlagosan 60 köbméter befogadóképességű nehéztehergépkocsikra raknák, akkor 30 ezer gépjárműre lenne szükség. Ezek sora Záhonytól Hegyeshalomig, tehát 475 kilométer hosszan érne, de a környezet szempontjából még ennél is szomorúbb, hogy jelentős részük kukába kerül.
A képviselő kitért arra, hogy az Európai Unióban az italoskarton-dobozok átlagosan 30-40 százalékát - Németországban 65 százalékát - gyűjtik vissza és hasznosítják újra, és Magyarország ebben is sereghajtó.
Rétvári Bence szólt arról, hogy egy közelmúltbeli felmérés szerint ha erre lehetőség nyílna, a lakosság a jelenleginél kétszer nagyobb arányban vásárolna visszaváltható csomagolású italokat. Szerinte a válogatós hulladékgyűjtés sem bizonyult egészen jó megoldásnak, mivel elég körülményes és zajos a színes hulladékgyűjtők tartalmának elszállítása, illetve sokan másfajta szemetet is pakolnak a tartályokba
A KDNP azon a szomorú adaton is változtatna, hogy a palackok újrahasznosítása nem Magyarországon történik. Elmondása szerint az úgynevezett másodlagos nyersanyagok több mint felét Kínába szállítják, a többit javarészt Csehországba és Romániába.