Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Leáldozik a palackozott víznek egy ausztrál kisvárosban

  • 2009. július 11.
  • szili
Egy ausztrál kisváros a világon elsőként betiltotta a palackozott vizek árusítását, hogy az ingyenes kutak használatára ösztönözze a lakosokat. [hirsarok.hu]

Eltűnnek a városból

Bundanoon városában mindössze két és fél ezren élnek, a településnek most mégis sikerült világhírnévre szert tennie a palackozott vizek árusításának betiltásával. A környezet megóvása érdekében a flakonos kiszerelés kiváltására ingyenesen használható kutakat állítottak föl városszerte, ahol a lakók újratölthetik újrahasznosítható üvegeiket.

Az ötlet Hew Kingston, egy kerékpárüzlet tulajdonosának fejéből pattant ki, miután tudomás szerzett arról, hogy egy vállalat a Bundanoon alatti kútból készül vizet palackozni. "Nem akarjuk megváltani a világot és nem szeretnénk betiltatni a palackozott vizet mindenhol" - mondta az üzletember - „csupán kipróbáltunk egy új módszert, ami segíthet megóvni a környezetet."

A legtöbb helyi bolt támogatja a kezdeményezést, a várható bevételkiesés ellenre is. Az ötlet hamar népszerűvé vált a városban. Már a helyi hivatalokat is fölkérték, hogy ne vásároljanak több palackozott vizet.

video: http://www.hirsarok.hu/node/30437