Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Laposra taposták

  • 2008. október 03.
  • humusz
A szelektív hulladékgyûjtés fontosságára, egyszersmind a környezet fokozott védelmére hívta fel a Gyulai Közüzemi Kft. vezetése és a helyi Implom József Általános Iskola tanári kara a gyerekek figyelmét csütörtök délelõtt, amikor a „Tapossa laposra" jelszóval mûanyaggyûjtõ konténert állítottak üzembe a suliban. [bekescsaba.hir6.hu]

A Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény Implom Józsefről elnevezett tagintézményében csütörtök délelőtt új, a szelektív hulladékgyűjtéshez elengedhetetlen konténert állított fel a Gyulai Közüzemi Kft. Az új szeméttároló elsőrendűen a kiürült üdítős PET-palackok elhelyezésére szolgál, ezzel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, ezen keresztül a környezet védelmére és a műanyag újrahasznosítására hívják fel a gyerekek figyelmét. 

Az általános iskola 550 tanulója előtt az udvaron Szekeres Lajos, a tagintézmény vezetője arra emlékeztetett, hogy szeptember 26-án az Implom Túra keretében a Dobozi út és Szanazug területén hulladékgyűjtési akciót szerveztek, amelyhez  csatlakozott a Közüzemi Kft. is.

081002_gyula_implom_iskola016.jpg (x)
Taposásra várva (még több kép) © Fotók: Pénzes Sándor

Balogh András, a cég főmérnöke a gyerekekhez szólva arra is felhívta a figyelmet, hogy a műanyag palackokat a lehető legkisebbre zsugorítsák össze, mielőtt bedobják a konténerbe. Ezzel kapcsolatos jelszavuk, a „Tapossa laposra!" arra vonatkozik, hogy így sokkal több műanyagpalack elfér a kukában, ami költséghatékonysági szempontból nem mindegy.

Már harminc szigetet alakítottak ki

Az összegyűjtött hulladékokat válogatás után egy présgép segítségével tömörítik - ezt a műveletet is segíti az előzetes laposra taposás, majd bálák készülnek belőlük, melyeket így adnak át újrahasznosításra. A gyerekek eztán nagy lelkesedéssel taposták laposra a palackokat, majd tették bele az új konténerbe.

081002_gyula_implom_iskola018.jpg (m)
Laposan több fér (még több kép)

Balogh András a Hír6.hu-nak a gyulai szelektív hulladékgyűjtő rendszerről elmondta, hogy immár harminc kialakított szigeten fogadják a műanyagot, üveget és a papírt, s ezzel gyakorlatilag teljesen lefedik a várost. Hozzátette, az elektronikai hulladékot a Kígyósi úti telepen lehet leadni.

Emellett megtudtuk azt is, hogy a fürdőváros több iskolájában és nagyobb intézményében már rendszeresítették a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges tároló edényeket.

„Ezen a téren országos összevetésben is nagyon előkelő helyen áll Gyula városa" - mondta hírportálunknak a főmérnök.