Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Drámai mértékben megnövelték a gyomirtószer-felhasználást a génmódosított növények

  • 2009. november 23.
  • beus
Egy most közzétett tanulmány világosan cáfolja a biotechnológiai ipar azon állítását, hogy a génmódosított növények a növényvédő szerek felhasználásának csökkenését eredményeznék.

 

A Dr. Charles Benbrook által készített jelentés[1] kőkemény adatokkal bizonyítja, hogy a génmódosított növények bevezetése óta drámai mértékben megnőtt a gyomirtó szerek felhasználása, ami aggodalmakat vet fel a génmódosított növények európai bevezetése kapcsán.

A genetikailag módosított növények túlnyomó részét arra fejlesztették ki, hogy tűrőképességgel rendelkezzenek a totális gyomirtó szerekkel szemben, ilyen például a Monsanto Roundup Ready szójája, ami túléli a glüfozát hatóanyagú gyomirtót. Ezek a fajták, mint a génmódosított szója, kukorica, gyapot egyre inkább uralkodóvá váltak az Egyesült Államok növénytermesztésében, így nagymértékben nőtt a Roundup gyomirtó szerrel permetezett területek nagysága. A megnövekedett növényvédőszer-használat a glüfozát rezisztens gyomok gyors kialakulását és elterjedését idézte elő. Ezen növények elpusztításához még nagyobb mennyiségben kell tehát gyomirtószereket használni.

A mostani jelentés szerzője, Dr. Charles Benbrook az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) adatait használta, és egyértelmű bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a gyomirtószer-tűrő haszonnövényekhez felhasznált vegyszerek mennyiségének növekedése összefügg a glüfozát hatóanyagú gyomirtóval szemben ellenálló gyomnövények megjelenésével és elterjedésével.

„A génmódosított növényekhez felhasznált növényvédő szerek mennyiségének drasztikus mértékű növekedését elsősorban a Monsanto által forgalmazott Roundup hatóanyagával, a glüfozáttal szemben ellenálló gyomnövények gyors elterjedése okozza.” – mondta Dr. Charles Benbrook, a The Organic Center munkatársa. – „A glüfozát-rezisztens gyomok ma már több millió hektárt borítanak be, aminek következtében a gazdák költségei biztosan megnövekednek, sokszor jelentős hozamcsökkenéssel társulva, s ezen felül a gyomok elleni védekezés megnöveli a környezeti terheket is.”

A jelentés szerint a génmódosított kukorica, szója és gyapot köztermesztésének első 13 éve mintegy 144 ezer tonnával növelte meg a növényvédő szerek felhasználását. Manapság az amerikai gazdák egyre kritikusabbak a génmódosított növényekkel szemben a génmódosított vetőmagok árának drasztikus emelkedése és a rezisztens gyomok gyors terjedése miatt, s ezeket a kételyeket erősíti meg ez a tanulmány.

„A szerdán bemutatott tanulmány világosan cáfolja az ipar érveit, miszerint a génmódosított vetőmagok használatával csökkenne a növényvédő szerek használata. Leleplezi a biotechnológiai óriáscégek által mindenütt terjesztett mítoszt azzal, hogy kimutatja: a génmódosított vetőmagok alkalmazása drasztikusan növeli a növényvédő szer használatot, szennyezi a környezetet és táplálékunkat, a termelők számára pedig gazdasági károkat okoz. A génmódosítás sem a gazdáknak, sem a fogyasztóknak, sem a környezetnek, sem a társadalomnak nem jelent semmilyen előnyt, kizárólag néhány növényvédő szert illetve vetőmagot gyártó óriáscégnek hoz hatalmas profitot.” – hangsúlyozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

„E jelentés erős figyelmeztetés az európai vezetők és gazdák felé, hogy ha Európában is termesztenék a génmódosított növényeket, akkor a gazdák sok pénzt vesztenének, és még a kezelhetetlen gyomnövényekkel is küzdeniük kellene.” – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse. - „A gyomirtó szer felhasználás növekedést a környezetbiztonságért felelős európai hatóság is elismerte, és ezt is figyelembe kell venni, amikor a következő évben az Európai Unió értékelni fogja a génmódosított növények termesztésének társadalmi-gazdasági hatásait.”


Jegyzetek:

[1] A jelentést, amelynek a címe: "Impacts of Genetically Engineered Crops on Pesticide Use in the United States: The First Thirteen Years" (A génmódosított növények hatása a növényvédő szerek felhasználására az Egyesült Államokban: az első 13 év) az amerikai The Organic Center (TOC), a Union for Concerned Scientists (UCS) és a Center for Food Safety (CFS) készítette.

 

Forrás: Magyar Természetédők Szövetsége