Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csiperke Erdei Iskola

  • 2010. augusztus 26.
  • Géczy Anna
A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívébe, Márokpapira várjuk azon csoportok és fiatalok jelentkezését, akik szeretik az állatokat és a növényeket, szívesen tartózkodnak a természetben és kíváncsiak a bennünket körülvevő világ apró részleteire.

Csiperke Erdei Iskola

 

Erdei iskola és nyári tábor az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Csiperke Erdei Iskolájában.

 

Erdei iskolánk és táborunk célja az ismeretek átadásán túl a környezettudatos szemléletformálás és a természetszeretetre nevelés. Emellett szeretnénk megismertetni vendégeinkkel a természeti és kulturális értékekben gazdag Szatmár-Beregi sík növény- és állatvilágát, valamint építészeti gyöngyszemeit.

 

Szállás: Táborunk a falu végén helyezkedik el, ahová a közeli fás legelőről behallatszik a madarak dala, és néha egy-egy őz is betéved a kertünkbe.  A 360 m2-es alapterületű erdei iskola egy nagy oktatóteremmel, melegítőkonyhával, két gyerek- és egy pedagógusok számára kialakított szobával és vizesblokkal rendelkezik. Erdei Iskolánk mozgás-, hallás- és látás sérültek számára is akadálymentesített.

Ezen túl vendégeink megismerhetik a környezetbarát életvitelt és az alternatív energiahasznosítási technológiákat (környezetbarát építészet, napenergia hasznosítása, szelektív hulladékgyűjtés és komposztálás).

Az épületet nagy porta övezi, ahol lehetőség van tűzrakásra és szabadtéri sportolásra (tollaslabda, röplabda, asztali tenisz, futball). Udvarunkon kecskegida, házinyúl és néhány baromfi várja a fiatalok szeretetét és gondoskodását!

 

Minősített erdei iskola programunk öt napja során a résztvevők különböző élőhelyeket ismerhetnek meg, így tanulmányozzuk az erdei és a vízi életközösségeket. Mivel az erdei iskola környékét országos jelentőségű természetvédelmi értéket képviselő fás-legelők övezik, ideális lehetőség nyílik a rétek, legelők élővilágának megismerésére is.

A környezettudatos gondolkodás kialakítását a foglalkozásokon túl a tábor mindennapi életvitele, energiahasználata és hulladék-gazdálkodása (napkollektor, napcella, komposztálás) egyaránt segíti. 

Erdei iskolánkban a napi program 3 fő részre tagolódik. A délelőttöket terepen töltjük. A túrák során megismerjük az adott élőhelyeket, begyűjtjük a délutáni foglalkozásokhoz a vizsgálandó anyagokat. Ilyenkor tekintjük meg a műemlékekben gazdag szomszéd településeket, mint Csarodát vagy Tákost. Ebéd után a rövid szabadidőt követően a begyűjtött anyagok feldolgozása és egyéb kis csoportot igénylő tevékenységek váltják egymást (kézműves foglalkozás, mikroszkopizálás, vízvizsgálat, talajcsapdák kihelyezése, íjászat stb.). Vacsora előtt csapatjátékokkal, sportolással mozgatjuk meg a gyerekeket. Sötétedés után diavetítéssel, tábortűzzel, éjszakai túrával, csillagászattal, meseolvasással búcsúztatjuk a napot. 

 

Helyszín: Márokpapi (Kossuth u. 111.)

 

Árak: 

- 5 napos erdei iskola ára egész napos programmal, szállással, napi 3 étkezéssel 

15.000 Ft + ÁFA

- kedvezményes időszakban  (január 07 - március 30.,  szeptember 01 - november 30.)

14.500 Ft + ÁFA

 

Bővebb információ: 

- Erdei iskola: http://e-misszio.hu/index.php/koernyezeti-neveles/39-koernyezeti-neveles/191-erdei-iskola-2010 

- Nyári táborok: http://e-misszio.hu/index.php/koernyezeti-neveles/tabor

- Környezet nevelési program: http://e-misszio.hu/index.php/koernyezeti-neveles 

 

Információ a programról, időpontokról és az árakról

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 

www.e-misszio.hu 

- Kolocsán Tünde, 30/543-8545, [email protected] 

- Szőke Zsuzsa, 20/431-8086, e-mail: [email protected]  

4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6. Tel/fax 42/504-403

Galéria: http://e-misszio.hu/index.php/galeria/category/6-erdei-iskola-s-tbor