Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kukások 80-100 mázsát mozgatnak meg

  • 2007. március 28.
  • humusz
Napi három fordulót tesznek meg mûszakonként a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. kukásautói a város és környékének szemetesei, valamint a sándorfalvi úti központi hulladékudvar között. A legénység eközben 80-100 mázsát is megmozgathat.

 

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. egyik kukásautójának háromfős legénységét kísértük el tegnap délelőtt egy darabon, hogy közelebbről is lássuk: milyen körülmények között és mennyi szemetet mozgatnak meg egy nap alatt.

A Dékány Márton vezette járműhöz a Szamos utcában csatlakoztunk. A csapat másik két tagja – Karsai Tibor és Horesnyi Gábor – két konténer ürítése között az autó hátsó platóján utazott. A fiatal férfiak rutinszerűen dolgoztak: fél perc se telt el, és az 1100 literes lakótelepi konténerek tartalma máris a kukásautó gyomrában végezte. Az egyik konténerből, miközben a kocsi hátához görgették, használt gyerekpelenka esett a földre. Tibor gondolkodás nélkül lehajolt érte, és egy laza mozdulattal az autóba dobta a színes és szagos egyszer használatost. – Gyomor azért kell ehhez a munkához, ezért meló közben nemigen szoktunk falatozni – mondta.

Gábor megjegyezte: a gyerekpelenka veszélyes hulladéknak minősül, amit be kellene csomagolni, de már megszokták, hogy ilyen pőrén kerül a konténerekbe. Mesélték, a guberálók is okoznak bosszúságot nekik: a szemetesből kihalászott és felszakított nejlonzacskók sokszor végzik a konténerek mellett, amiknek azért orrán-száján dől ki a szemét. A kukásautó a konténerek mellé letett pakkokat nem lenne köteles elszállítani, de ahogy a fiúk fogalmaztak: becsületből ezt mégis mindig megteszik.

A kukások egyébként napi 80-100 mázsa szemetet mozgatnak meg körútjukon. Hogyan lehet kondiban maradni? Tibor azt mondta, nincs ennek különös titka, csak jó sok szalonnát kell otthon a bendőbe tömni. Gábor munkája előnyeként azt említette, hogy nem kell fitneszbérletre költeni. A kukásélet a fiúk szerint főleg nyáron emberpróbáló, amikor a szagok szinte elviselhetetlenek. A sofőr bosszúsága: az autós emberek nagyon agresszívak velük szemben.

Dékány Mártonnak igaza volt. Ahogy próbált a Szamos utca egyik konténerétől a másikig eljutni, két kocsi is szabálytalanul jött vele szemben az egyirányú utcában. Nem csak az autósok tiszteletlenek velük: a Hüvelyk utca járdáján két idős nő mellett haladt el kukásautónk. Azok ahelyett, hogy nyugtázták volna, szemetüket most is időben elviszik, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal kiáltottak a fiúk után, mondván, az utca porát a szemükbe csapták. Embereink azonban – talán a szemeteskocsi hangos alapzaja miatt – nem hallották meg a szitkokat.

 

 Kiss Gábor Gergely

 

 

Forrás: delmagyar.hu