Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A környezetvédelmi miniszterek felvizezik az Eu hulladékpolitikáját

  • 2007. június 29.
  • humusz
Az égetést támogatják. Az újrahasznosítási célok zavarják õket, a sok szemét viszont nem... Európai zöld szervezetek sajtóközleménye, 2007. június 29. Brüsszel
  • Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau)
  • Föld Barátai Európa (Friends of the Earth Europe)
  • Ártalommentes Egészségügyi Ellátásért (Health Care Without Harm)
Környezetvédelmi szervezetek jelentős visszalépésként értékelik az EU környezetvédelmi minisztereinek tegnapi tanácskozásán született állásfoglalást. A miniszterek az EU hulladékpolitikájának modernizálása helyett az égetést támogatták, és így sem az éghajlatvédelmet, sem a hatékonyabb energiafelhasználás kialakulását nem segítették elő.

A miniszterek elfogadták az 5 lépcsős hierarchiát, amely az energetikai hasznosítás és a lerakás helyett elsősorban a hulladékmegelőzést, az újrahasználatot és az újrafeldolgozást részesíti előnyben.

Azonban a Tanács szavazott a települési szilárd hulladék égetők fenti hierarchián belüli átsorolásáról is. Az eddigi rosszabb besorolásból ('ártalmatlanítás') az égetőket a környezeti szempontból kedvezőbb 'hasznosítás' kategóriájába sorolnák át, hogy kedvezőbb színben tüntessék fel azokat. Emellett meg sem kíséreltek megállapodásra jutni az Európai Parlament által javasolt újrafeldolgozási és megelőzési irányszámok tekintetében. Ezzel egy olyan hulladékpolitikát alakítanak ki, amely nem a hulladékhierarchia megvalósulását, hanem a hulladékégetést támogatja.

Az égetők átsorolásával kapcsolatos „homlokegyenest ellenkező"[1] vélemények dacára a tagállamoknak mégis sikerült megállapodásra jutniuk. Ez annak az engedmények köszönhető, hogy a tagállamok nagyobb lehetőséget kapnának a hulladékok ki-és beszállításának korlátozására.

A környezetvédelmi szervezetek szerint az égetők átsorolása szükségtelen és rossz irányba mutat, ráadásul a változtatást csak néhány tagállam szabályozási problémája motiválja. Az égetők átsorolása helyett inkább ezeket a problémákat kellene helyileg megoldani.

Doreen Fedrigo, az EEB hulladék munkacsoportjának vezetője elmondta: "Mindenekelőtt a Tanács által elfogadott álláspontban az tükröződik, hogy a tagállamok nagyobb önállóságot kívánnak mind a hulladékimport, mind pedig a hulladékhierarchia alkalmazása tekintetében. Ez a döntéshozási decentralizáció tovább szabdalná a már amúgy is igen megosztott politikai teret. Ez egy veszélyes elmozdulás az eddigi egységes hulladékpolitikát támogató megközelítéstől."

"A Környezetvédelmi Tanács elhalasztotta a vitát a februárban a Parlament által javasolt újrafedolgozási és megelőzési célokat illetően, s ehelyett a hierarchia alján elhelyezkedő hulladékkezelési módok támogatásával volt elfoglalva. Ez elég kiábrándító, hiszen az Uniónak éppen hogy vezető szerepet kellene játszania a forráshatékonyság növelése és a klímavédelem kérdésében," mondta Dr Michael Warhurst, az európai Föld Barátai kampányfelelőse.

"A Tanács átsorolást érintő döntése igen rövidlátó gondolkodásra utal. Sem közép, sem hosszú távon nem ad választ az Unió hulladékstratégiáját érő kihívásokra. Felkérjük az Európai Parlamentet, hogy a második olvasat során térítse vissza a folyamatot az eredeti megközelítéshez" mondta Joan Marc Simon, a Health Care Without Harm hulladékgazdálkodással foglalkozó munkatársa.

További információ:

  • Doreen Fedrigo, Waste Policy Officer, EEB Mobile: +32 486 187 121
  • Dr A. Michael Warhurst, Waste & Resources Campaign, Friends of the Earth Europe Mobile: +44 7841 503 474
  • Joan Marc Simon, Waste Policy Officer, Health Care Without Harm Mobile: +34 646 408 963
  • Rosemary Hall, Communications Officer at Friends of the Earth Europe Tel: +32 25 42 61 05, Mobile: +32 485 930515
  • Peter Clarke, Press & Publications Officer, EEB Tel: +32 (0)2 289 1309


Háttérinformáció:

http://www.foeeurope.org/publications/2007/FoEE-EEBWastebrief-Apr07.pdf

[1] Ahogy a német környezetvédelmi miniszter, Sigmar Gabriel jellemezte a helyzetet egy tegnap délutáni sajtónyilatkozatban