Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezettudatosság: kicsiben is lehet

  • 2006. február 19.
  • humusz
Tavaly februárban kezdõdött meg tíz kiválasztott kis- és középvállalkozás egyéves felkészítése az EMAS környezetközpontú vállalatirányítási rendszer kiépítésére és mûködtetésére. A résztvevõknél jelenleg zajlanak a belsõ auditok, a program záróeseményére március 8-án kerül sor.

Immár egy éve, hogy az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága megbízásából, a Környezettudatos Vállalatirányításért Egyesület szakmai támogatásával hazánkban is elindult az EMAS-program, melyben tíz kiválasztott kis- és középvállalkozás vehetett részt. Ők egy éven keresztül elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettek a környezettudatos vállalatirányításról, illetve az EMAS-követelményeknek való megfelelésről.

Idén január és február folyamán zajlanak a belső és hitelesítő auditok a programban részt vevő cégeknél, melynek során kiderül, hányan készültek fel sikerrel a rendszer működtetésére - tudta meg a Vállalkozói Negyed a KÖVET ügyvezető igazgatóhelyettesétől. Herner Katalin arról is tájékoztatott, hogy a program egészének értékelését magában foglaló záróeseményre március 8-án kerül majd sor, melyre az EMAS Egyszerűen módszer kifejlesztője, Heinz-Werner Engel is hazánkba látogat. Ide azokat a cégeket is várják, amelyek még ezután tervezik a környezettudatosabb működésre történő átállást, és szeretnének többet tudni a konkrét tapasztalatokról és a bevezetés feltételeiről.

Előny az uniós közbeszerzéseken

Az EMAS az ISO szabvány mellett a másik fontos minősítési rendszer, melynek alapján egy vállalat környezettudatossága mérhető - sok esetben az ISO-nál szigorúbb követelményekkel. Ez a rendszer elsősorban az uniós közbeszerzések folyamán jelenthet versenyelőnyt az azt alkalmazó cégeknek. A KÖVET tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországon két nagyvállalat, az Audi Hungária és a Dunapack rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal.

Ahhoz, hogy az unióban is meghatározó részaránnyal bíró kis- és középvállalkozások is könnyebben megtehessék a környezettudatosság felé vezető első lépést, és később kihasználhassák e minősítés előnyeit, a szakemberek kidolgozták az EMAS Egyszerűen elnevezésű módszert. Ennek segítségével elméletileg tíz ember munkájával, tíz nap alatt elkészíthető a szükséges tíz oldalas dokumentáció.

forrás: Jóri-Molnár Anikó (origo)