Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetszennyező növényvédők

  • 2008. július 08.
  • humusz
Nagy multinacionális növényvédõszer- gyártók tevékenységének környezeti és társadalmi hatásait értékelte a Greenpeace. A legrosszabb eredményt a németországi székhelyû Bayer érte el, amit a Syngenta (Svájc), a Monsanto (USA), a BASF (Németország) és a Dow Chemical (USA) követ.

A Greenpeace felmérésében első alkalommal hasonlították össze a világ vezető növényvédőszer-gyártóinak termékeit annak alapján, hogy mekkora veszélyt jelentenek az emberi egészségre és a környezetre. A vizsgált nagyvállalatok forgalma a növényvédőszer-világpiac 75 százalékát teszi ki, 512 különféle növényvédelemre használt termékük 46 százaléka (243 db) egészségügyileg, vagy környezetileg különösen veszélyesnek tekinthető.

A felméréssel a környezetvédő szervezet az unió új növényvédőszer-engedélyezésének vitájához kívánt érvekkel szolgálni az agrokémiai vállalatok tevékenységének környezetkárosító hatásáról. Az előállított növényvédő szerek egy része rákkeltő, mutagén, reprotoxikus, esetleg az idegrendszert, hormonháztartást károsító hatású. Környezeti szempontból a méhek és a vízi élőlények a legveszélyeztetettebbek, az ökoszisztémák védelme érdekében az őket károsító hatóanyagok mielőbbi betiltása szükséges.

A felhasznált anyagok veszélyessége mellett problémát jelent az is, hogy 16 százalékuk esetében nincsenek megfelelően publikálva az esetleges környezeti és egészségügyi hatások. A forgalomban lévő növényvédő szerek 42 százalékát még a legjobban felszerelt európai laboratóriumok sem képesek rutinszerűen vizsgálni. A növényvédő szerek már jelen vannak környezetünkben, táplálékainkban és szervezetünkben is.
Időzített bombák: káros hatásaik bármikor megjelenhetnek.

Az igen mérgező növényvédő szerek aránya a Monsanto cég termékei között volt a legnagyobb (60 százalék), ennek ellenére a Monsanto csak a lista közepére kerülhetett fel alacsonyabb piaci részaránya miatt.

 


A teljes felmérés itt tölthető le angolul >>>

A Greenpeace sajtóközleménye itt tölthető le angolul >>>

 

 

Forrás: Greenfo / Vegyianyag Hírlevél