Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetbarát termékeket adnának a gyerekeknek

  • 2006. augusztus 30.
  • humusz
Környezetbarát, és a gyerekek egészségét nem veszélyeztetõ iskolaszerek vásárlását javasolja a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) a tanévkezdés alkalmából - az (origo) beszámolója akciónkról.

A boltokban megvásárolhatóak a környezetbarát termékek, és amennyiben van ezekre kereslet, a vásárlók megmenthetik ezt a piacot. Kalas György, a Humusz győri szervezetének elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy az iskolai tanévre iskolatáskát, ceruzát, tolltartót és füzeteket vásárló szülők és gyerekek a környezeti és egészségvédelmi szempontokat szem előtt tartva válasszanak a bő árukínálatból.

Egyes írószerek nehézfémeket is tartalmazhatnak
Az iskolaszerek nem csak a környezetre, hanem a gyerekek egészségére is ártalmasak lehetnek. Mint az elnök rámutatott: a túldíszített, divatos írószerekben káros hatású illó oldószerek, nehézfémek lehetnek, amelyekkel a diákok kapcsolatba kerülnek.

Kalas György rámutatott: van alternatíva a bevásárláskor. A műanyag helyett lehet választani fa vonalzót, fa, vászon, vagy bőr tolltartót, és újrahasznosított papírból készült iskolaszereket. Bár újrahasznosított papírból készült füzetek egyébként jelenleg nem kaphatóak a boltokban, mert a várható alacsony példányszám miatt csak magas költségen lehetne őket gyártani a papíripari üzemekben.

forrás: origo.hu