Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány elfogadta az éghajlatváltozási stratégiát

  • 2008. február 14.
  • humusz
A kormány elfogadta a 2008-2025-re szóló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS) - jelentette be a környezetvédelmi miniszter. Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy a stratégia legfontosabb elemei közé tartozik a nemzetközi kötelezettségek teljesítése, az éghajlatváltozást okozó hatások elleni küzdelem, a kibocsátás csökkentése, illetve a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás is.
Elmondta, hogy számos forrás áll rendelkezésre a stratégia elemeinek megvalósítására. A következő 5 évben például több mint 100 milliárd forint jut klímavédelmi beruházásokra, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pedig összesen mintegy 110 milliárd forintot tartalmaz zöld energetikai beruházásokra.

Hozzátette, hogy a KEOP esetében átlagosan 25 százalékos támogatási igénynél 440 milliárd forint beruházási összeggel lehet számolni 2013-ig.

Fodor Gábor elmondta, hogy a KVM által létrehozott Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) forrásaiból - amely a fel nem használt széndioxid-kibocsátási kvóták értékesítéséből származó bevételből áll össze - elsősorban a lakossági és közintézményi szektorban megvalósuló, a meglévő épületek energiahatékonyságának növelését célzó programokat finanszíroznak.

A ZBR éves bevétele 2008 és 2012 között elérheti a 7,5 milliárd forintot, ehhez adódhat az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében térítés ellenében kiosztott egységekből származó bevétel, amely várhatóan évi 3,3-3,7 milliárd forint.

Fodor Gábor szerint a stratégia megvalósításával jelentősen csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása, és 2050-ig alapvetően átalakulhat a magán- és tömegközlekedés. A Nemzeti Erdőtelepítési Program megvalósításával Magyarország erdőterülete 27,4 százalékra emelkedhet - mondta.

A kormány a NÉS elfogadását követően két évvel, majd ezt követően öt évente végez felülvizsgálatot.

Fodor Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy tavaly három célt sikerült elérni a környezetvédelem területén: a környezetvédelem fontos politikai ügy lett, a tárca erőteljesen lépett fel a fajsúlyos ügyekben (német szemét, Rába habzás, csepeli galvániszap), és erősítette a stratégiai tervezést. Az idei évvel kapcsolatban a miniszter jelezte: olyan kampányt kívánnak folytatni, amivel az éghajlatváltozás problémáját közel tudják hozni az emberekhez.