Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Képzelje el, milyen lenne az élet szemét nélkül

  • 2008. július 14.
  • humusz
Szemét nélkül is lehet élni - állítja Kamacu polgármestere. A Japán keleti részén fekvõ kis hegyi faluban az élelmiszermaradékot komposztálják, az összes többi hulladékot pedig 34 különbözõ kategória szerint gyûjtik.

 

Kamacuban nincs szemétszállítás - de erre nincs is szükség: olyan rendszert dolgoztak ugyanis ki, amelynek köszönhetően a kis hegyi faluban mindenki maga felel a hulladékáért.

Az élelmiszermaradékokat például mindenkinek komposztálni kell, a többi hulladékot pedig vagy a helyi boltban adják le, ahol átveszik azt újrahasznosításra, vagy pedig a "Nulla szemét központba" viszik, ahol 34 különböző dobozban - meghatározott kategória szerint - helyezik el.

Külön kell választani többek között a gyümölcslevet tartalmazó plasztik palackot a PET-palacktól, utóbbi ugyanis csak ebben az esetben "értékes" hulladék. Külön-külön dobozban gyűjtik emellett a tollat, a borotvát, illetve a hőszigetelő anyagból készült élelmiszeres dobozokat - utóbbiakat azonban előtte szigorúan el kell mosni.

A szelektív hulladékgyűjtést eredetileg azért határozták el, mert sokkal olcsóbb, mint a hulladékégetés - még úgy is, hogy utóbbi során energiát nyernek. Azóta azonban a helybéliek megszállott környezetvédők lettek.

Nii Kikue például először leszedi a címkét a műanyag palackokról, majd alaposan kimossa és kiszárítja azokat, majd minden nap elviszi a tiszta palackokat a boltba, ahol egy táskányi szállítmányért kap egy lottószelvényt.

Már négyszer nyert egy-egy 1500 forintos élelmiszer-utalványt is - ez ugyan nem sok, de több a semminél.

A komposztálásnak pedig valóságos rajongójává vált. "Ha nem tudom megenni az ebédre főzött zöldséget vagy húst, akkor ismét elkészítem másképpen; például isteni levest lehet belőle másodszorra főzni" - meséli az asszony.

Lelkesen komposztálnak a szomszédjai, Katajama Fumikazu és a felesége, Hacue is. "Ez ugyan egy kicsit munkás, mert minden nap el kell végezni, de jó ötlet visszaadni a földnek azt, amit attól kaptunk. Ma már természetes számomra a komposztálás; a napi rutin része" - teszi hozzá a férfi.

A rendszer persze nem tökéletes, hiszen a komposztálást egyesek elektromos árammal "segítik" - ez pedig üvegházi gázt bocsát ki. Ráadásul a hulladék újrahasznosításával megspórolt káros anyag egy részét is "pótolják" azzal, hogy kocsival viszik a szemetet a központba.

A falu polgármestere ennek ellenére úgy véli, a példájukat az egész világnak követnie kellen.

 

 

Forrás: Inforádió