Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Képcsőbontó gépsor Csepelen

  • 2003. szeptember 30.
  • humusz
Újrahasznosítják a monitorok és televíziók képcsöveinek üvegrészeit
Az Inter-Metál Recycling Kft. csepeli telephelyén képcsőbontó gépsort helyeztek üzembe, amellyel évente 20-25 ezer leselejtezett TV és monitor feldolgozását tudják elvégezni.

A 30 millió forintos beruházással meghonosított technológia lehetővé teszi a leselejtezett televíziókészülékek és számítógép monitorok veszélyes hulladéknak számító képcsöveinek környezetkímélő újrahasznosítását.

A környező országokban már elterjedt, Magyarországon üzemszerűen elsőként itt alkalmazott eljárás segítségével a képcsöveket felnyitják, majd a tisztítás és a fémrészek eltávolítása után az eltérő összetételű üvegrészeket újrahasznosítják.

Becslések szerint hazánkban évente 300-400 ezer darab televíziókészülék és számítógépmonitor kerül utcára, onnan pedig szemétlerakóra, ahol a széttört képcsőüvegből ólom és más toxikus fémek kerülnek az esővíz hatására a talajba. Bár a katódsugárcsöves berendezések hulladéka a hazai hulladékjegyzék szerint is veszélyes hulladéknak számít, ennek széles körben történő tudatosításához - hazai feldolgozó lehetőségek hiányában - ezidáig nem fűződött érdek.

A feleslegessé vált képcsöves berendezéseket nettó 90 Ft/kg költséggel tudják leadni az Inter-Metál Recycling telephelyén azok a cégek és intézmények, akik a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően szeretnének hulladékaikról gondoskodni.
(Magánszemélyek az önkormányzatok által fenntartott hulladékudvarokban adhatják le térítésmentesen a képcsöves készülékeket és a háztartásban keletkező egyéb elektrohulladékot.)

További információ: www.elektrohulladek.hu ,illetve www.intermetal.hu

forrás: Inter-Metál Recycling Kft.