Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kedvezményeket ajánlanak a hulladék szétválogatásáért

  • 2007. március 07.
  • humusz
Romániában elsõként szelektív hulladékgyûjtõ dobozokkal látná el a lakosságot a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, hogy a szemétválogatás már a lakásokban elkezdõdjék. Forrás: STOP/Krónika

Tóth-Birtan Csaba, a TEGA Rt. köztisztasági vállalat igazgatója elmondta, hamarosan bemutatja a helyi tanácsnak új hulladékgyűjtési stratégiáját.

Az igazgató országos premierként egy Londonban látott hulladékgyűjtési módszert szeretne bevezetni Sepsiszentgyörgyön. A köztisztasági vállalat a kísérleti akcióban részt vevő lakók számára saját költségén olyan többfiókos szeméttároló dobozokat készít, amelyben külön tárolható a háztartási hulladék, illetve az újrahasznosítható papír-, műanyag és üveghulladék.

Ezeket a dobozokat a lakások bejárata elől a köztisztasági vállalat alkalmazottjai szállítanák el. Hogy minél több személyt buzdítsanak az akcióban való részvételre, a TEGA Rt. árkedvezményt is biztosítana a csatlakozóknak: az összegyűjtött hulladékmennyiség függvényében csökkenne szemétszállítási illetékük. Egy hulladékgyűjtő doboz irányára 10 lej (kb. 700 fforint); az igazgató számításai szerint a kezdeti nagy összegű befektetés hoszszú távon megtérül az újrahasznosítható hulladékok értékesítéséből.

Tóth-Birtan kifejtette, fejlesztenék a köztéri hulladékgyűjtő szigeteket is, ahová a már meglévő műanyaggyűjtő tárolók mellé újabb konténereket helyeznek majd el. A köztisztasági vállalat alkalmazottjainak egyelőre minden szállítmányt újra kell válogatniuk, mivel nem minden lakó dobja a megfelelő rekeszbe a hulladékait. Tóth-Birtan közölte, vállalatuk már szerződést kötött egy csíkszeredai céggel, amely felvásárolja az újrahasznosítható hulladékot. A meglévő hulladékprés mellé pedig még ezen a héten újabbat vásárolnak, hogy felkészülve indíthassák a szelektív gyűjtési akciót. Számításaik szerint a Sepsiszentgyörgy melletti 7 hektáros szeméttelepre havonta 7000-8000 köbméter hulladékot szállítanak, ennek 70 százalékát a lakosság termeli, a többi pedig a vállalatoktól származik.

 STOP