Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kajálják a gyerekek az ételreklámokat

  • 2007. április 03.
  • humusz

A gyermekek évente 29-52 óra ételreklámot látnak a Kaiser Family Foundation felmérése szerint. Szakértõk úgy vélik, hoigy sürgõsen változtatni kell a reklámozóknak, mivel ez lehet az egyik oka, hogy olyan sok a kórosan elhízott fiatal.

 

 

Azoknak a reklámoknak a harmada, amelyeket a 12 éven aluliak látnak, édesség és snack reklám, 28 százaléka gabonafélét és 10 százaléka gyorsételt hirdet - áll a tanulmányban, amely szerint a hirdetőknek és a médiacégeknek féken kellene tartaniuk a reklámokat, hogy csökkenjen az elhízott gyermekek száma - írja az AdAge.com.

A felmérés szerint a kettő és hét év közötti gyermekek átlagban 748 órát néznek televíziót évente, míg a nyolc és 12 év közötti gyermekek 1250 órát.

Szakértők szerint sürgősen tenni kell valamit és gyors eredményeket kell felmutatni úgy, hogy az egész iparág összefog. A hirdetők és az élelmiszeripar képviselői ugyanakkor azt mondják, hogy a tanulmány 2005-ös adatokra alapul, és azóta már jelentős lépések történtek ez ügyben.

A tanulmány arra tesz kísérletet, hogy megoldást találjon arra a problémára, hogy az ételhirdetések vezethetnek a gyermekek kóros elhízásához. Egy másik felmérés szerint a gyerekek évente 40 ezer ételreklámot látnak. A hirdetők és az élelmiszeriparági szereplők szerint ez a szám már csökkent, elsősorban azért, mert a növekvő hirdetési árak miatt kevesebb a reklám.

 

A tanulmányban az áll, hogy a gyerekek 13 904-30 155 tévéreklámokat látnak évente. Míg a 2-7 éves gyerekek nézik a legkevesebb reklámot, addig a 8-12 évesek látják a legtöbbet. A 2-7 éves gyerekek 12 ételreklámmal találkoznak naponta, míg a 8-12 év közöttiek 21-et, a 13-17 évesek pedig 17-et látnak naponta. A gyerekekhez viszonylag kevés olyan hirdetés jut el, amely egészséges ételt reklámoz, a 2-12 évesek mindössze két-három naponta akadnak össze egy ilyennel, míg a 13-17 évesek jó ha egyszer egy héten.

 

 

Forrás: Menedzsment Fórum