Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Január 1-től él a bejelentési kötelezettség a hulladékokról

  • 2004. január 16.
  • humusz
Adatokat kell szolgáltatnia a keletkezett hulladékokról január 1-jétől valamennyi olyan cégnek, ahol legalább tízen dolgoznak, vagy az évente keletkező nem veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a két tonnát.
A 164/2003.(X.18.) számú kormányrendelet szerint a veszélyes hulladékok esetében már évi 200 kilogrammos mennyiségnél is kötelező ez az adatszolgáltatás. A nem veszélyes építési, bontási hulladékok esetében a határ 5 tonna.

A hulladékok termelőjének, birtokosának, kezelőjének ehhez telephelyenként naprakész nyilvántartást kell vezetnie a hulladékok mennyiségről, összetételről.

Még a hulladékkezelés során képződő hulladékokat is elkülönítetten, a termelőkre vonatkozó adattartalommal kell nyilvántartani.

A szállítóknak kötelező megőrizniük a fuvarokmányokat, veszélyes hulladékoknál a kísérő dokumentációt. A nyilvántartások, bizonylatok, dokumentációk meghatározott ideig nem selejtezhetők ki.

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a telephelyre bemenő, s onnan kimenő anyagok, hulladékok egyenlegét.

Az adatszolgáltatás nyomtatványon és elektronikus úton is teljesíthető. Ehhez a külön jogszabályban meghatározott módon minősített elektronikus aláírás szükséges.
Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, a keletkezett hulladékokról évente, a tárgyévet követő év március 1-jéig kell továbbítani az adatokat az illetékes környezetvédelmi felügyelőségnek.

A veszélyes hulladékokról a kezelésre átvétel esetében negyedévente kötelező megadni az adatokat. A nem veszélyes hulladékok kezelésénél a tárgyévet követő február 1-jét jelöli meg határidőként a kormányrendelet.

A környezetvédelmi felügyelőségek évente szeptember 1-jéig dolgozzák fel az adatokat.
A felügyelőségek ellenőrzik az adatszolgáltatás alapjául szolgáló nyilvántartást, dokumentációkat.

Az adatszolgáltatásból származó feldolgozott adatok nyilvánosak, s az interneten keresztül térítésmentesen hozzáférhetők a kormányrendelet szerint. (MTI)