Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ilelgális hulladéklerakók ellen Szatmárnémetiben is

  • 2004. június 23.
  • humusz
78 illegális szemétlerakatot számolt fel a környezetvédelmi őrszolgálat
Május folyamán a Szatmár megyei környezetvédelmi őrszolgálat elsősorban azon egységek ellenőrzésével foglalkozott, amelyek tevékenysége kihatással van környezetükre is.

Összesen 69 ellenőrzést végeztek, elsősorban az engedélyekben megszabott feltételek betartását kérték számon, de fokozott hangsúlyt fektettek az egységek belső tisztaságára és a higiéniai előírások betartására is, tájékoztatta lapunkat Fanatean Vasile főfelügyelő.

Az elmúlt hónapban 25 lakossági bejelentés érkezett a zöld számra, 17 esetben indokolt volt a panasz, és szabálysértés miatt 6 esetben pénzbírságot róttak ki, összesen 13 millió lej értékben. Megoldatlan kérdés - és ennek tisztázását kéri számon az őrszolgálat- ,hogy nincs kijelölve a különleges védettséget élvező hidrogeológiai területek pontos határa.

Ebben a hónapban is a legmasszívabban a hulladéktárolást ellenőrizték, valamint a patak- és folyómedrek tisztaságát. Főleg a vidéki önkormányzatok e téren kifejtett munkáját mérték fel. A megyében számon tartott hulladéklerakatok mellett (164 szeméttelep van, de egynek sincs engedélye) 78 illegális lerakatot találtak, ez esetben azonnal intézkedtek a hulladék eltávolításáról, 24 millió lejes pénzbírság kiszabása mellett. Az őrszolgálat az erdőkben végzett ellenőrzés során 300, jelzés nélküli kivágott fát talált, a vétkes erdészt a kár megtérítésére kötelezik.

Forrás: Szatmári Friss Újság, Szatmárnémeti