Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HuMuSz-reagálás a Civil Parlament meghívására

  • 2004. április 26.
  • humusz
Környezetvédő szervezetek közül sokan meghívót kaptak a Civil Parlament ?Környezetvédelemmel kapcsolatos? konferenciájára. Véleményünk szerint a 'Civil Parlament' elnevezés megtévesztő (a fejlécükben Parlament épületét idéző rajzolat nemkülönben) - ezt az aggodalmat tükrözi az alapítók névsora is.
Az állítólagos konferencia témája (az eldobó italos aludobozok újrahasznosításának nagyszerűsége) a rendezvény szponzorához igazodik és messze áll a környezetvédő mozgalom hulladékpolitikai elképzeléseitől és ökológiai normáitól.
Civil Parlament Elnöksége
Gold József Márton elnök úr részére

Tisztelt Elnök Úr!

A Civil Parlament ?környezetvédelmi konferenciájára? szóló meghívójukat köszönettel megkaptuk. A jelentkezésünket két okból mellőzzük: az invitálást eleve a jelentkezési határidő után (április 16-án) kaptuk meg ? és elfelejtették csatolni a ?konferencia? napirendjét.

Tisztelettel megjegyezzük, hogy a csatoltan megküldött ÉAI Kht. ?Alu Can Recycling HU? reklámanyagával csak azzal a megállapításával értünk egyet, miszerint a ?fogyasztás centrikus társadalmunk régóta pazarlóan bánik a különböző csomagolóanyagokkal?.
Ennek elsődleges oka éppen a fogyasztói társadalom által közvetített szemlélet és a magyar környezetpolitika súlya (súlytalansága). Ha ezek normálisan működnének, nem fordulhatott volna, hogy a környezetet kímélő többutas csomagolási rendszerek tíz év alatt sikerül eldobó csomagolásokkal leváltani. Igaz, a képződő hulladékok megelőzése, a visszaválható csomagolási rendszerek erősítése elméletben minden modern hulladékgazdálkodási szabályozásban (így a magyarban is) elsődlegességet élvez. A gyakorlatban azonban az történik amit a jelek szerint a Civil Parlament is támogat: a meglévő többutas (betétes) csomagolásokat a jogalkotó asszisztálása mellett eldobó alumíniumdobozokkal, műanyagflakonokkal és társított csomagolóanyagokkal váltják le, majd ez utóbbiak fáradságos visszagyűjtését, környezetet terhelő újrafeldolgozását nevezik ki környezetvédelemnek.
Nyilván nem véletlen, hogy a ?környezetvédelminek? nevezett konferenciájuk témája nem a magyar hulladékhelyzet valós problémáiról és a hulladékmegelőzés fontosságáról, lehetőségeiről szól. Nyilván nem véletlen az sem, hogy a konferencia megrendezéséhez a Civil Parlament nem a civil környezetvédő szervezetek közül választott partnert.

A környezetvédő társadalmi szervezetek a szelektív gyűjtést fontosnak tartják, de csak azon csomagolóanyagok vonatkozásában, melyek meg nem előzhetőek. Az italos alumínium-dobozok nem ilyenek, hiszen tömeges gyártásuk a Föld értékes nyersanyagkészletének pazarlásával, jelentős energiafelhasználással és környezetkárosítással jár.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alumíniumdobozok ÉAI Kht. által végzett különgyűjtési akciója több hátrányos vonulattal bír. Propagandájával elősegíti a kóla-italautomaták egészségvédelmi szempontból aggályos iskolai bevonulását és megnehezíti a komplex lakossági szelektív gyűjtési rendszerek kiépítő önkormányzatok helyzetét. A gyűjtendő fémhulladékok közül ugyanis pont a másodnyersanyag piacon némi nyereséggel értékesíthető alumínium frakciót ?mazsolázza? ki ? tovább növelve ezzel a szelektív gyűjtést bevezetését felvállaló önkormányzatok veszteségét.

Mivel a ?konferencián? várhatóan nem ezekről lesz szó, a részvételtől eltekintünk és erre kérjük a velünk kapcsolatban álló társadalmi környezetvédő szervezeteket is.
Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a szervező elkötelezettségét általában hitelesíti, ha környezetvédelmi konferencia meghívóját újrahasznosított papíron postázza szét.

Budapest-Győr, 2004. április 19-én.

Tisztelettel:

dr. Kalas György
alelnök