Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HuMuSz rajzpályázat ? ?Válaszd a visszaválthatót!?

  • 2004. március 18.
  • humusz
?Találj ki reklámot a visszaváltható üvegnek!?
A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) tíz éve küzd a visszaváltható (betétdíjas) csomagolású élelmiszerek megmentéséért.

A rendszerváltás óta egyre nagyobb méretekben tért hódító egyutas italcsomagolások gyártása súlyos környezetterheléssel jár, használatuk drágítja az italt, és óriási mennyiségű hulladék termelődésével jár. Igaz ugyan, hogy a ? még csak elszórtan megjelent ? hazai szelektív gyűjtő rendszerek lehetőséget biztosítanak a PET palackok és fém italos dobozok külön gyűjtésére, ugyanakkor megfelelő környezeti nevelés, iránymutatás hiányában ez meglehetősen komoly aggályokat is felvethet, hisz ettől még nem lesz kevesebb a hulladék. Minél sikeresebb ugyanis a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás, annál nagyobb az esély arra, hogy - a kényelmes megoldást választva - a lakosság értékrendszerében háttérbe szorul a hulladékképződés megelőzésére irányuló törekvés.

Környezet- és fogyasztóvédelmi szempontból igen fontosnak tartjuk a betétes csomagolások választékának biztosítását. Különösen az üveg palackokét, melyeket átlagban 40-50 alkalommal lehet újratölteni (a visszaváltható műanyag flakont 6-8-szor). Mindez nem csak az üzletekre, de az iskolai büféjükben a ?jövő fogyasztóit? kinevelő oktatási intézményekre is vonatkozik. Az iskolavezetés és a pedagógusok sokat tehetnek azért, hogy a büfék áruválasztékában - a lehetőségekhez képest - megjelenjenek az egészségesebb élelmiszerek, illetve a környezetkímélőbb csomagolású termékek. Ehhez szeretnének segítséget nyújtani a HuMuSz iskolabüfével kapcsolatos kampányai is.

A HuMuSz most új rajzpályázatot hirdet, melynek témája: ?Találj ki reklámot a visszaváltható üvegnek!?

Pályázni két kategóriában lehet:

I. kategória
Pályázhatnak általános iskolák 5-8. osztályos tanulói. Tőlük szabadon választott technikával készült rajzot várunk, mely reklámplakát formájában hívja fel a suli-büfé vásárlóinak figyelmét a visszaváltható kiszerelés jelentőségére. Minden plakát mellé kiegészítésként rövid (max. 1 A/4-es oldalon, kézzel írt) fogalmazást várunk azzal kapcsolatban, hogy a pályázó véleménye szerint miért környezetbarát a visszaváltható üvegpalack és környezetvédelmi szempontból milyen előnyei vannak az eldobó csomagolásokkal (műanyagflakonokkal, kombinált- és aludobozokkal) szemben.

II. kategória
Pályázhatnak középiskolák tanulói 15?19 éves korig. Szeretnénk, ha a diákok kitalálnák és lerajzolnák egy új (képzeletbeli) internetes honlap indítólapját a ?Válaszd a visszaválthatót? szlogen szellemében. Arra vagyunk kíváncsiak, mit és hogyan jelenítenének meg egy olyan - fiataloknak szóló - honlap nyitóoldalán, ami a visszaváltható üveges ásványvizeket, üdítőket, gyümölcsleveket hivatott bemutatni és reklámozni. Csak a megjelenítés (rajz, linkek) fontos, a honlapot tartalommal nem kell feltölteni

A pályamunkákat - névvel, címmel, életkor megjelölésével ellátva - 2004. április 15-ig várjuk a HuMuSz címére (1111 Budapest, Saru u. 11.). Eredményhirdetés: 2004. április 22-én, a Föld Napján.

Nyeremények: CD-ROM, könyv, akkutöltő, újrapapír füzetek, fa tolltartó, stb.

A pályázatok elbírálásánál elsősorban azt vesszük figyelembe, mennyire érvényesül a beadott munkákban a környezetvédelmi üzenet.

A gyerekeknek szóló (iskolai faliújságra kihelyezendő) pályázati felhívás ITT tölthető le.

További információk: [email protected]