Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékos önellátásra rendezkedjen be az EU

  • 2009. február 22.
  • humusz
Az Európai Unió a területén keletkezõ hulladék "önerõs" feldolgozásának fokozásával kíván reagálni a mostanra kialakult hulladék-feldolgozási válságra - állapodtak meg az uniós tagállamok környezetvédelmi miniszterei Prágában.

 

E kérdésről további megbeszélések történnek majd március 2-án, az EU Környezetvédelmi Tanácsának brüsszeli tanácskozásán - mondta Veronika Hunt Safrankova, a cseh Környezetvédelmi Minisztérium munkatársa.

"A másodlagos nyersanyagok piacán tapasztalható válság a világgazdasági válság következménye. A papír, a műanyag és a vas nagyon fontos másodlagos nyersanyagok, melyek felhasználhatók az elsődleges nyersanyagok helyettesítésére és ily módon elősegítik a környezet védelmét" - szögezte le Safrankova.

Kína, amely a másodlagos nyersanyagok legnagyobb feldolgozója a világon, átmenetileg leállította a papír- és műanyaghulladékok felvásárlását, és e hulladékok most a hulladékgyűjtő cégeknél halmozódnak. Az EU-tagállamok javasolták azt is, hogy az Európai Bizottság készítsen részletes elemzést a másodlagos nyersanyagok unión belüli mozgásáról, a hulladékfeldolgozó cégek kapacitásairól és a hulladékok unión belüli felhasználásáról.

A cseh Környezetvédelmi Minisztérium egy sor intézkedést indítványozott a hulladékfeldolgozás előmozdítására a kormány válságkezelő csomagtervének keretében. Az intézkedések célja a Cseh Köztársaság függőségének csökkentése az elsődleges nyersanyagok behozatalától, új munkahelyek létrehozása a hulladékfeldolgozó-iparban, valamint a környezetszennyezés csökkentése - mondta Safrankova.

 

 

Forrás: Greenfo / MTI