Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékkezelési program a Dél-Balatonon

  • 2003. november 05.
  • humusz
Aláírta a kormány azt a dokumentumot, melyben arról nyilatkozik, hogy biztosítja a Dél-Balatoni és Sióvölgyi kétszázkét település szilárdhulladék-kezelési projektjének megvalósulásához szükséges, huszonöt százalékos támogatást ? egyebek között ez hangzott el a hét elején a polgármesterek fórumán, Szekszárdon.
A beruházás teljes költsége 50,49 millió euró. Brüsszel már tavaly októberben döntött arról, hogy az ISPA-program keretében 65 százaléknyi támogatást nyújt a projekthez. A települések a konzorciumi szerződésben vállalták a tízszázalékos önrész előteremtését. A továbblépéshez a kormány döntése hiányzott.

A következő időszakban elkészülnek a tenderek, az önkormányzatoknak pedig dönteniük kell arról, milyen módon választják ki a szolgáltatót a hulladék szállításához és kezeléséhez. A projektben részt vevő települések polgármestereinek többsége a közbeszerzést tartja a legszerencsésebb megoldásnak.

A szilárdhulladék-kezelési program megvalósítása azért vált szükségessé, mert a térségben nincs megfelelő műszaki védelemmel ellátott szigetelt hulladéklerakó, az egyetlen komposzttelep kevés, a lerakásra jutó szabad kapacitás pedig már csak 3-4 évre elegendő. A problémák kezelésére készített projekt tartalmazza egyebek között a lerakók rekultivációját, három nagy válogatómű, nyolc komposztáló, négy átrakó állomás létesítését, valamint speciális hulladékszállító járművek beszerzését.

forrás: Greenfo