Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékégető és biogázerőmű épülhet Tatabányán

  • 2006. május 26.
  • humusz
Hulladékégetõ és biogázerõmû segítségével ártalmatlanítaná 84 település közel félmillió lakójának hulladékát egy Tatabányán kiépülõ komplex rendszer. A beruházás értéke 44 milliárd forint, amihez uniós forrásokra szeretne pályázni a térségben megalakult Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. Forrás: MTI/Menedzsment Fórum
Gíber Erzsébet projektvezető elmondta, környezetvédelmi szempontokból itt lenne a létesítmény a legjobb helyen és a lakosság széleskörű tájékoztatásával szeretnék elérni, hogy a beruházás ne okozzon társadalmi konfliktust. Hozzátette, az EU-s pénzek elmaradása és a rendszer meghiúsulása esetén a hulladék távolabbra szállítása nagy terheket róna az itt élőkre.

A terület közelében nincs lakott hely, rendelkezésre állnak a közművek, és hét éve környezetszennyezés nélkül működik itt a térség hulladéklerakója. A létesítmény jelenlegi állapotában még kilenc évig üzemeltethető. A megépülő rendszer húsz évig biztosítaná a társulás területén élő közel félmillió ember hulladékának feldolgozását. A tanulmánytervben szerepeltették az 1-es főút és a hulladékkezelő telep közötti elkerülő út megépítését, hogy a szállítójárművek ne terheljék Tatabánya közútjait.

Mivel a készülő jogszabályok szerint hamarosan csak a hasznosíthatatlan hulladékot lehet lerakással ártalmatlanítani, a tervben a térség hulladékkezelésének teljes újjászervezése szerepel. A szelektív gyűjtés érdekében a társulás területén 432 gyűjtősziget és 23 hulladékudvar létesülne, 2,5 millió köbméterrel bővítenék a tatabányai és a bicskei lerakók kapacitását, foglalkoznának a zöldhulladék komposztálásával és az építési törmelék elhelyezésével.