Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Hulladék Munkaszövetség 2004. évi közhasznúsági jelentése

  • 2005. május 30.
  • humusz

A Hulladék Munkaszövetség 2004. évi közhasznúsági jelentése


1. Számviteli beszámoló

Ld. A 2004. évi számviteli beszámoló 1. sz. melléklet


2. Költségvetési támogatások és azok felhasználása

A 2003. évi szja 1 %-ok felajánlásából 2004-ben érkezett támogatás összege: 1.048.384 Ft

A támogatást a HuMuSz Ház körüli Nagyvárosi Környezetvédelmi Tanösvény befejezéséhez a használtuk fel.


3. Vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatások (Ft)


A szövetség vagyona 2004. január 1-jén

9 410 000

2004. évi közhasznú tevékenységből származó eredmény:

20 573 000

2004. évi vállalkozási tevékenységből származó eredmény:

1 012 000

A szövetség vagyona 2004. december 31-én

30 995 000


4. A cél szerinti juttatások kimutatása

4.1 Társadalmi szervezetek részére adott vissza nem térítendő támogatások összege 0 Ft volt.

4.2 Pályázati forrásokból finanszírozott programok során juttatott kiadványok, szolgáltatások és költségük:


Program

Költség (Ft)

Tanácsadás (1 főállású tanácsadó, kommunikációs költség, rezsi)

2 300 000

Oktatási tevékenység (1 programkoordinátor, komm. költség, rezsi, díjak)

3 000 000

Nagyvárosi Környezetvédelmi Tanösvény létrehozása

11 400 000

Lakossági előadások (szerezési költségek, előadók díja)

100 000

Jogsegély szolgálat és fogyasztóvédelmi eljárások (félállású jogász, kommunikációs költség, rezsi)

1 300 000

Tájsebészet kampány szervezése (k00rdinátor, médiaköltség, díjak, kommunikációs költség)

2 500 000

Kukabúvár (nyomda, postaköltség, szerkesztés)*

1 600 000

Egyéb kiadványok (nyomda, szerkesztés, posta)

900 000

Összesen:

23 100 000


5. Központi költségvetési szervtől, elkülönített állami pénzalaptól, helyi önkormányzattól, települési önkormányzattól és ezek társulásaitól ill. mindezek szerveitől kapott támogatás


Bevételek forrása - 2004

(Ft)

1. Pályázati tám. – központi állami forrás

(NCA, Kövice vagy KAC, GM)

35 300 000

2. Pályázati tám. – önkormányzati (XI. ker., Fővárosi Önk.)

350 000

Összesen

35 650 000

A pályázati úton az elkülönített állami pénzalapokból elnyert támogatások felhasználása és azok elszámolása a Szövetség székhelyén letétbe helyezett elszámolásokból megtekinthető.


6. Vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatások értéke

A Szövetség ügyvivői testületének négy tagja (Balogh Emese, Dr. Kalas György, Nagy Tamás, Tömöri Balázs) a Szövetség alkalmazottja. Szilágyi László, az ügyvivő testület jelenlegi elnöke 2004. augusztus 31-ig volt alkalmazottja a Szövetségnek.

Bérük és személyi jellegű juttatásaik a 2004. évben összesen 6.035.000.- Forintot tettek ki. A bérekhez kapcsolódó járulékterhek összege 1.991.000.-Ft volt.

A Szövetség többi vezető tisztségviselője feladatát társadalmi munkában látta el.


7. A 2004-ben végzett közhasznú tevékenységeink tartalmi beszámolója

Tanácsadás

Lakossági tanácsadó tevékenységünk ebben az évben is folytatódott, összesen 2658 megkeresés érkezett a tanácsadókhoz. Részt vettünk a KÖTHÁLÓ szakmai továbbképzésein, bel- és külföldi tanulmányutakon, valamint közreműködtünk a Hálózat által kezdeményezett tematikus témavizsgálatokban mobiltelefon-akkumulátorok visszavétele és a lejárt szavatosságú gyógyszerek ügyében, utóbbi vizsgálatban k00rdinátorként. Minősítésünk 2004 februárjában „A”-kategóriásra módosult. A nyár folyamán elkészült a helyben használható könyvtár is.

Oktatás

  • 2004-ben is több iskolai csoportot fogadtunk a HuMuSz Házban, illetve előadóink mentek előadásokat tartani budapesti iskolákba. 2004. január és december között összesen kb. 100 előadást tartottunk.

  • Elkészült az oktató CD ROM második kiadása – ezzel Comenius díjat nyertünk -, valamint az oktatóanyag Sulinet-es változata. Az oktató CD első változatából ingyenes példányokat küldtünk az érdeklődő iskolák számára környezeti nevelési munkájuk segítségére.

  • Felvettük a kapcsolatot az Ökoiskola Hálózattal, részt vettünk a havi rendszerességgel tartott Ökosuli-klub összejövetelein.

  • Az év során két gyerekpályázatot hirdettünk meg, egyet sulibüfé témában, egy másikat pedig a karácsonyfa lehetséges alternatíváiról. Sok érdekes munka született, ezeket bemutattuk a Kukabúvárban.

  • Szeptemberben megnyitottuk a tanösvényünket, de az ősz megérkezése miatt már nem sok csoportot tudtunk rajta végigvezetni. Tavasszal (az időjárási viszonyok javulásával) várhatóan lesz igény a tanösvényi előadásokra.

  • Az őszi félévben újra elindult az ELTE Földrajz Tanszékén oktató Munkácsy Béla hulladékos kurzusa a HuMuSz Házban. A kurzus több órájának megtartásában mi is részt vettünk.

  • Részt vettünk környezeti nevelésről szóló konferenciákon, építettük kapcsolatainkat a témában érdekelt, járatos pedagógusokkal. A „Mindengyerek” konferencián tartott előadásunk szövege letölthető formátumban felkerült a rendezvényszervező alapítvány internetes honlapjára.

  • Együttműködtünk a Természettudományi Múzeummal, az intézmény „Víz Napja” rendezvényéhez nyújtottunk szakmai segítséget. Jeles napok alkalmával rendezett iskolai versenyekre, vetélkedőkre – kérésre – rendszeresen küldtünk díjként szolgáló Humusz-os ismeretterjesztő kiadványokat.

  • Elindítottuk pedagógusoknak szánt „Saláta” című hírlevelünket, a címlistánkon jelenleg mintegy 100 cím szerepel. A hírlevél eddigi számai letölthető formátumban megtalálhatók honlapunkon.

  • Az év második felében több „iskolai ügybe” is beleártottuk magunkat (egészséges sulibüfé, az iskolaszekrények reklámjai, italautomaták az iskolákban). Igyekeztünk a magunk eszközeivel küzdeni a terjedő tömörítő szerkezetek (alu, PET) ellen is – ezügyben azonban nem sok sikert tudunk felmutatni.

Programok, rendezvények

  • 2004-ben 3 lakossági előadást szerveztünk a következő témákban: szelektív gyűjtés (január), komposztálás (október), veszélyes hulladékok a háztartásban (november). Az érdeklődők száma alkalmanként 10 és 40 fő között mozgott. Az előadások azóta folyamatossá váltak (havonta egy alkalom).
  • Nyáron részt vettünk a Művészetek Völgye rendezvényen. Folyamatosan standoltunk, filmvetítést tartottunk, a gyerekeket játékos feladatokkal szórakoztattuk.


A HuMuSz fogyasztóvédelmi eljárásai


Kifogásolt termék

Indok

Illetékes hivatal

Eredmény

Kékkúti ásványvíz

fogyasztók megtévesztése

GVH

sikeres

Hoppá” üdítőital

fogy. megkárosítása

FVH

sikeres

HAME libamáj

fogy. megtévesztése

GVH

sikeres

Crepto” WC papír

fogy. elégtelen tájékoztatása

FVH

sikeres

INWEST Kft. rizscsomagolás

környezetbarát” jelző

jogosulatlan használata

FVH

sikeres

METRO Holding reklámtáska

környezetbarát” jelző

jogosulatlan használata

FVH

sikeres

8 eljárás „spam” miatt


FVH

sikeres

Milli rudi” túrókrém

friss” termékjelző használhatósága

GVH

sikertelen

Bagaméri”

gyümölcsízű üdítőital

0,1 % gyümölcstartalom

FVH

sikertelen

Chira virágméz

hamis eredetmegjelölés

FVH

sikertelen

Humana” babatápszer TVreklámja

tiltott reklám

FVH

folyamatban

Paparikabotrány

fogyasztók megtévesztése

GVH

folyamatban


Véleményezett jogszabályok 2004-ben

- a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi feladat- és hatásköröket megállapító egyes törvények módosításáról szóló törvény tervezete

- a lakosságnál keletkező humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről szóló egészségügyi miniszteri rendelet

- az elemek és akkumulátorok hulladékainak visszavételéről szóló kormányrendelet

- a betétdíjakról szóló kormányrendelet

- a környezetvédelmi termékdíjról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról szóló törvénytervezet

- a települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI. 14.) Korm. Rendelet

- a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet


Kampány

  • Az illegális hulladéklerakók társadalmi eszközökkel történő felszámolását célzó Tájsebészet programunkra 2004-ben 174 csoport jelentkezett, a feltárt lerakók száma 989, míg a felszámolt lerakóké 459 volt. Az elmúlt évekhez viszonyítva ez az arány rendkívül magas, majdnem eléri az 50%-ot, tehát közel minden második feltárt lerakót a csoportok fel is számoltak. Együttműködési megállapodást kötöttünk az Öko-Pack Kht.-vel, amely kész arra, hogy a kötelezetti körébe tartozó szolgáltatók segítségével lerakófelszámolási akciókkal segítse a Tájsebészeket. 2004 őszén Budapesten és Győrújbaráton szerveztünk sikeres lerakófelszámolási akciókat.

Kiadványok

  • Negyedévente megjelent a Kukabúvár.
  • Megjelent két kisebb kiadvány a szelektív gyűjtésről (az egyik pedagógusoknak, a másik gyerekeknek).
  • A nyár folyamán jelent meg a watchdog program összefoglaló kiadványa (Ajánlások a hatékonyabb hulladékgazdálkodási tervezéshez).
  • 2004 tavaszán jelentettük meg az „Ökológiai fogyasztóvédelem az iskolában” című (kipróbálás alatt lévő) segédanyagot, melynek „továbbfejlesztése” jelenleg is folyik.


Szakértői munkák

  • Folyamatosan részt vettünk a Hajdú-Bihar megyei komplex hulladékgazdálkodási rendszer lakossági kommunikációjának megvalósításában (szakmai anyagok elkészítése, véleményezése, honlap, oktatási segédanyagok készítése, tanártovábbképzések tartása).
  • Részt vettünk több, hulladékhasznosítást k00rdináló szervezet Tanácsadó Testületének munkájában, a környezetvédelmi oldal képviseletében, így pl. a csomagolóanyagok hasznosításáért felelős Öko-Pack és Öko-Pannon Kht., a lejárt szavatosságú gyógyszerek visszagyűjtésére alakult Recyclomed Kht., a termékdíjköteles csomagolóanyagok és termékek hasznosítása érdekében létrejött KÖRKooR Kht, valamint a gumiabroncsok hasznosítását k00rdináló Ökogum Kht. Tanácsadó Testületeiben dolgoztak delegáltjaink.
  • Ebben az évben is folyamatosan lobbiztunk a termékdíj/betétdíj szabályozás ügyében.

Nemzetközi kapcsolatok

  • Részt vettünk az EEB hulladékos munkacsoportjának gyűlésén (március) illetve az éves közgyűlésen (szeptember). Folyamatosan kapjuk az anyagokat a szervezettől, ezeket ősz óta egy külföldi önkéntesünk dolgozza fel, rendszerezi. Közvetítettünk az EEB és a hazai szakminisztérium között több témában is: elemek és biológiailag lebomló hulladékok EU-s jogszabályainak módosítása kapcsán.
  • Októberben részt vettünk illetve egy hulladékos műhelymunkát tartottunk Londonban, az Európai Szociális Fórumon. A résztvevők számára létrehozott levelezőlistán információkat juttatunk el a hulladékok iránt érdeklődők számára.
  • Novemberben Pozsonyban a L00king for a Different Europe nevű fórumon vettünk részt, amelyet kifejezetten Kelet-Közép-Európából érkezett civileknek szerveztek. Szemináriumunkon tapasztalatcserét szerveztünk az érdeklőknek arról, hogy milyen hulladékos és fogyasztóvédelmi problémákat, illetve milyen változtatási lehetőségeket látunk.
  • Az év során felvettük a kapcsolatot több olyan külföldi szervezettel, akikről tudjuk, hogy hulladékokkal foglalkoznak. Ilyenek voltak az olasz Legambiente, a szlovák Spolocnost priatelov Zeme.

Budapest, 2004. május 5.


Szilágyi László

elnök


1.sz. melléklet a HuMuSz 2004. évi közhasznúsági jelentéséhez


A HuMuSz 2004. évi mérlege

adatok E Ft-ban

Sor-szám

A tétel megnevezése

Előző év

Tárgyév

1

A. Befektetett eszközök

4193

4532

2

I. Immateriális javak



3

II. Tárgyi eszközök

4193

4532

4

III. Befektetett pénzügyi eszközök



5

IV: Befektetett eszközök értékhelyesbítése



6

Forgóeszközök (7-10.sorok)

7809

32 081

7

I. Készletek



8

II. Követelések

506

1722

9

III. Értékpapírok



10

IV. Pénzeszközök

7303

30359

11

C. Aktív időbeli elhatárolások



12

ESZKÖZÖK (AKTÍVÁK) ÖSSZESEN (1.+6.+11.sor)

12002

36613

13

D. Saját tőke (14.-19. sorok)

9410

30995

14

I. Induló tőke/jegyzett tőke



15

II. Tőkeváltozás/eredmény

14975

9410

16

III. Lekötött tartalék



17

IV. Értékelési tartalék



18

V. Tárgyévi eredmény alaptevékenységből (közhasznú tevékenységből)

-2500

20573

19

VI. Tárgyévi eredmény vállalkozási tevékenységből

-3065

1012

20

E. Céltartalék



21

F. Kötelezettségek (22.-23. sorok)

1980

5618

22

I. Hosszú lejáratú kötelezettségek



23

II. Rövid lejáratú kötelezettségek

1980

5618

24

G. Passzív időbeli elhatárolások

612


25

FORRÁSOK (PASSZÍVÁK) ÖSSZESEN (13.-20.+21.+24.sor)

12002

36613


2.sz. melléklet a HuMSz 2004. évi közhasznúsági jelentéséhez


A HuMuSz 2004. évi éves beszámolójának eredménykimutatása


adatok E Ft-ban

Sor-szám

A tétel megnevezése

Előző év

Tárgyév

1

A. Összes közhasznú tevékenység bevétele (1.+2.+3.+4.+5.)

20505

61472

2

1. Közhasznú célú működésre kapott támogatás

2480

2562

3

a) alapítótól



4

b) központi költségvetésből

776


5

c) helyi önkormányzattól



6

d) egyéb, ebből 1% .........1048........

1704

2562

7

2. Pályázati úton elnyert támogatás

12926

57 530

8

3. Közhasznú tevékenységből származó bevétel

2192

1265

9

4. Tagdíjból származó bevétel

70

115

10

5. Egyéb bevétel

2837


11

B. Vállalkozási tevékenység bevétele

7162

10068

12

C. Összes bevétel (A.+B.)

27667

71540

13

D. Közhasznú tevékenység ráfordításai (1.+2.+3.+4.+5.+6.)

23005

40899

14

1. Anyagjellegű ráfordítások

10588

17843

15

2. Szellemi jellegű ráfordítások

9856

17814

16

3. Értékcsökkenési leírás

370

491

17

4. Egyéb ráfordítások

2191

4751

18

5. Pénzügyi műveletek ráfordításai