Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladék kommandó

  • 2004. szeptember 22.
  • humusz
Nyíregyházán értékelték a hulladék-kommandó három hónapos mûködésének tapasztalatait
Hulladék-kommandó Nyíregyházán

A 2004. szeptember 21-én tartott Hulladékgazdálkodási Kerekasztal összegezte és értékelte a hulladék-kommandó három hónapos működésének tapasztalatait és egyeztette a további lépéseket. Folytatódnak a közös akciók és a kommandóban részt vevő szervezetek között folyamatos lesz a kapcsolattartás, ami biztosítja, hogy az akciók között érkező bejelentések, tettenérések nyomán azonnal intézkedjen. Az ellenőrzések fokozódnak, a kritikusabb gócok környékén állandó figyelőszolgálat működik.

A kommandó eddigi tapasztalatai:

A 2004. június 22-én megalakított kommandó előzménye az a Hulladékgazdálkodási Kerekasztal, amely az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezésére alakult meg a városban 2004. februárjában, a hulladékgazdálkodásban érintett felek részvételével. A Kerekasztal résztvevői rendszeresen tartanak megbeszélést, egyeztetést és többféle hulladékgazdálkodási problémakörrel foglalkoznak. A Kerekasztal első közös kampányát tavasszal bonyolította le „Nem bántja a szemét?!” címmel, melynek keretében önkéntesek bevonásával és a Városüzemeltetési Kht. aktív részvételével számos illegális hulladéklerakó került felszámolásra Nyíregyháza területén. A lerakók felszámolása azonban csak orvoslása a problémáknak, alapvetően az okokat igyekszünk megszüntetni, azaz megfékezni, visszaszorítani a hulladék illegális elhelyezését. A lakosság tudatformálása, a legális hulladék-elhelyezési módok népszerűsítése, a gyerekek környezeti nevelése mellett ennek fontos része az illegális szemetelőkkel szembeni határozott fellépés.

Ez vezetett a hulladék-kommandó megalakításához, amelyben a Rendőrség, a Polgárőrség, a Mezőőri Szolgálat, a Közterület Felügyelet és az E-misszió Egyesület vállalt szerepet. A cél a figyelemfelkeltés mellett az illegálisan szemetelők megbírságolása és az illegálisan lerakott szemét eltakaríttatása.

A közös akciók során az ellenőrzésre kiválasztott területek a következők voltak: Nagyszállás - Nyírjes - Borbánya térsége; Sóstóhegy-Igrice; Nyíregyháza – Oros; volt KGST piac környéke; Császárszállás; Felső-Sima, Simai úti lőtér Bokortanyák

Végigjártuk a legjelentősebb illegális lerakókat, melyeknek újbóli felmérését a mezőőrök folyamatosan végzik, így egy hulladék-térkép segíti a legfontosabb ellenőrizendő területek kiválasztását. A szemétben talált dokumentumok sok esetben árulkodnak a szemét tulajdonosáról. Amennyiben ilyenek előkerülnek a szemétből, a mezőőrök illetve a közterület felügyelők megteszik a szükséges lépéseket. Ha a szemét kihelyezője ismeretlen, a terület tulajdonosát szólítják fel a rend helyreállítására. Ezért fontos, hogy mindenki igyekezzen védeni saját ingatlanjának területét, kerítse körbe, és ha illegális szemétlerakás problémájával találkozik, jelezze azt a Közterület Felügyeletnél vagy a Mezőőri Szolgálatnál.

Feltehetően a médiajelenlét és a fokozott ellenőrzés az eredménye, hogy miután a sajtó bemutatta, bizonyos helyeken eltűnt néhány napon belül az illegálisan lerakott szemét.

A borbányai lőtér egy igen problémás gócpont a városban illegális szemét elhelyezése területén. A terepbejárás során egy viszonylag frissen lerakott szeméthalomra bukkant a kommandó, melyben a megtalált dokumentumok egyértelműen tanúskodtak a származási helyről, a tulajdonos vállalat nevét, címét tartalmazták. Köteleztük a cég vezetőjét, hogy a szemét elszállításáról haladéktalanul gondoskodjon és a mérlegelési jegy bemutatásával igazolja, hogy a szemét az orosi szilárdhulladék-lerakó telepre került. Ezt néhány napon belül meg is tette. Hasonló eset történt Vajdabokorban, az elkövető személyére ott is fény derült, aki a felszólítást követően eltakarította a szemetet.

Az augusztus 25-i akció alkalmával az állandóan szemetes, volt KGST-piac környékét jártuk be, meglehetősen áldatlan állapotokat találva. A közterületen történő szemetelésért a közterület felügyelők helyszíni bírságot szabtak ki. A hulladék égetése miatt a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőséget riasztottuk és helyszínre érkező munkatársuk intézkedett a szabálysértőkkel szemben.

Szeptembertől ismét számítunk az iskolák segítségére is. Folytatni szeretnénk a már megkezdett felszámolási akciókat, de az iskola környékének folyamatos figyelésével, rendben tartásával is rengeteget segíthetnek a gyerekek. Szívesen megyünk ki az iskolákba előadást, beszélgetést tartani hulladékkezeléssel kapcsolatos kérdésekről.

Programfelelős:

Csige Anikó, E-misszió Egyesület 4400, Nyíregyháza, Malom u. 18/a.,

e-mail:[email protected]

Tel/fax: 42/423-818

Aki illegális hulladéklerakást tapasztal, az alábbi címeken jelentheti be: Közterület Felügyelet, Nyíregyháza, Család u. 102., Tel: 42/598-380, 598-382

Polgármesteri Hivatal, Műszaki Iroda, Nyíregyháza, Kossuth tér 1., Tel: 42/524-524/145 mellék