Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hol végzi a gyógyszerhulladék?

  • 2008. június 23.
  • humusz

A mintegy 600 tonna hazai gyógyszerhulladék negyede, 160 tonna kerül szelektív módon összegyûjtésre. És a többi?

 

 

A lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2005 végén kezdődött meg Magyarországon, miután egy egészségügyi minisztériumi jogszabály az iparág szereplőire bízta a begyűjtés megszervezését, működtetését és finanszírozását. A gyógyszergyártással és forgalmazással foglalkozó szakmai szövetségek ekkor bízták meg a non-profit Recyclomed Kht-t a begyűjtés és megsemmisítés koordinálásával.

elenleg mintegy 3000 helyszínen - főleg patikákban és benzinkutaknál - találhatók gyűjtőkonténerek szerte az országban, amelyekbe bárki bedobhatja lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereit. Ennek ellenére a magyar háztartások 60%-a még mindig nem gondoskodik megfelelően a gyógyszerhulladék elhelyezéséről.

A visszagyűjtés kezdetekor az európai tapasztalatok alapján azt feltételeztük, hogy a hulladék aránya elérheti a forgalomba kerülő gyógyszermennyiség 20%-át - nyilatkozta Miklósi András, a cég vezetője. Mivel Magyarországon átlagosan 300 millió doboz gyógyszer fogy évente, ez akár 60 millió dobozt is jelenthetett volna. Az azóta elkészített felmérésekből azonban kiderült, hogy a 3,9 millió háztartásban ennek csak mintegy harmada, mintegy 20 millió doboz gyógyszerhulladék keletkezik.

Az eddigi tapasztalatok szerint egy-egy ember évente egy alkalommal, átlagosan 7-8 doboz gyógyszert dob a gyűjtő konténerbe, ez összesen 700 ezer ilyen eseményt jelent évente. A visszavitt hulladék körülbelül 80 százaléka a lejárt gyógyszer. A gyógyszerhulladék mintegy háromnegyede még ma is a szemetesbe, vagy a szennyvízcsatornába kerül.

 

Forrás: MTI / Tudatos Vásárló