Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hazaáruló szemétimportőrök

  • 2007. január 30.
  • humusz
2007. január 25-re Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert meghívták a parlament környezetvédelmi bizottságába, hogy beszámoljon az alföldi tanyákra lerakott német hulladékkal kapcsolatos kormányzati intézkedésekrõl. A miniszter úr imponáló nyugalommal és magabiztossággal válaszolt a kérdésekre. Azt azért nem mondhatom, hogy az ülés végén elégedetten távoztam. Utólag van néhány megjegyzésem. Gadó György Pál írása
A sajtóban többször elhangzott, hogy azok a hatóságok, amelyek tehettek volna valamit a szemétszállítás lefüleléséért mostanában gyengélkednek, éppen létszámleépítések zajlanak.

Persányi alaptalannak nyilvánította ezt a vádat, szerinte a Vám- és Pénzügyőrség, a Közútfelügyelet és a Rendőrség is teszi a dolgát. Az ő munkájukkal csak úgy általában volt megelégedve, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségekről viszont konkrétan tudja, hogy nagyon jól dolgoznak, hiszen ő a főnökük. Megtudtuk, hogy míg 2004-ben 23 ezer ellenőrzést végeztek, 2006-ban 56 ezret. Ez utóbbi számot a miniszter éppen a napokban tudta meg, és őt magát is meglepte. Úgy tűnt, ez a friss adat a jelenlévők tapasztalatait überolja, itt további érvelésnek helye nincs. Ott van a papírján, 56 ezer, és punktum.

Persányi beszámolt róla, hogy az egyik reggeli műsorban jól megkritizálták. Azt kérdezték tőle, hogy a magyar környezetvédelmi érdekek képviseletében - korábban Verespatak és a Rába, most az illegális hulladékfuvar ügyében - miért ront olyan keményen a külföldi partnerekre? Én közben a civil szervezetek nevében magamban felmentettem a vád alól. Mint kiderült a környezetvédelmi bizottság tagjai is másképp emlékeztek a korábbi esetekre. Sokáig kellett buzdítani a minisztert, míg az a legendás sziklaszilárd magyar szembeszegülés bekövetkezett. Most a németekkel viszont tényleg hamar felvették a kapcsolatot. Hátha ezután indokolt esetben mindig így lesz...

Reálisan, pragmatikusan kell megközelíteni a valóságot. Magyarország az Európai Unió része, belső vámellenőrzés nincsen, ha egy év múlva a schengeni övezet része leszünk, akkor még kevésbé lesz. Senki nem vizsgálhatja meg a határon a kamionokat. Olyan ez, mintha Zalából szállították volna Bács-Kiskunba a szemetet, Európa gyakorlatilag egy ország - szólt a miniszteri érvelés.

Ekkor a miniszter váratlan lépésre szánta el magát. Érezte, hogy nem jó ez így, hogy a magyar hatóságok egyrészt mindent megtettek, másrészt az európai realitás miatt semmit sem tehetnek. Előállt egy liberális politikustól szokatlan fordulattal. Azt mondta, hogy az a magyar, aki partner volt ebben a csúnya bűncselekményben, az mondjuk ki, ne kerteljünk: hazaáruló! Méltó a magyar nép megvetésére.

Öt perccel korábban már úgy tűnt, hogy egy nagy országba tartozunk, mindegy, hogy Baden-Würtenbergből vagy Zalából érkezik a szemét, erre most előkerült egy erőteljes nemzeti, hazafias, a jobb oldal által gyakran használt kifejezés: hazaáruló. A TV Híradó tudósítóját is meglephette a dolog, mert este a tévénézők ezt az egy miniszteri mondatot láthatták, hallhatták.

Ezen a csütörtökön minden civil környezetvédő büszke lehetett magára a Képviselői Irodaházban. Mint a miniszter úrtól megtudtuk, nemcsak az önkormányzatoknak lehet óriási szerepük a hulladékos bűncselekmények leleplezésében, de a civil szervezeteknek is. Ők mindenhol ott vannak, mozgékonyak, segítőkészek... Dagadt a mellem a büszkeségtől. Lehet, hogy ez új korszak kezdete a minisztérium és a környezetvédő szervezetek kapcsolatában. Ha ilyen megbecsültek vagyunk, az biztos a szakmai együttműködés komolyságában és az anyagi támogatásban is megmutatkozik majd.

Rajtunk nem fog múlni. Készek vagyunk az együttműködésre, és próbáljuk megtenni a tőlünk telhetőt. Ezt várjuk a KvVM-től és a Zöld Hatóságtól is.