Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hatóság zöld utat adott, a civilek megfellebbezik a böszörményi égetőt

  • 2007. június 27.
  • humusz
stamp2_120A Tiszántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség most kiadott határozatában zöld utat adott a hajdúböszörménybe tervezett égetõnek, határozatba foglalta a környezeti hatástanulmány és egységes környezethasználati engedély benyújtását. Ugyanakkor a jogszabályban elõírtakon túl több mint húsz további kérdést is vizsgálnia kell a beruházónak. A hajdúböszörményi Zöld Kör és az égetõ ellen fellépõ többi civil szervezet együttesen kívánják megfellebbezni a Felügyelõség határozatát, annak szakmai hiányosságai miatt.





A civil szervezetek, mintegy 23 oldalas véleményt terjesztettek be a tervezett égető előzetes vizsgálati dokumentációjával kapcsolatban. A tanulmányt természetvédelmi mérnök, biológus, geográfus jegyezték.

A tanulmány megállapítása szerint a vizsgálati dokumentáció nem elfogadható többek között azért sem, mert nem illeszkedik sem a települési, sem a megyei, sem a régiós hulladékgazdálkodási tervekhez, a 80 méteres kémény (a nagytemplom magassága 100 méter) tájra gyakorolt hatásával egyáltalán nem foglalkozik, a légszennyezőanyag hatásterület számítása téves, egyáltalán nem foglalkozik az üzem egészségügyi hatásával, és elfelejti vizsgálni a közeli Pród településrészre gyakorolt hatást.

A civil szervezetek alapvetően kifogásolják az égető szükségességét és indokoltságát. Az égetendő hulladék zöme Debrecenből származna, ahol az AKSD Kft. végezi a közszolgáltatást. Se a Debrecen város részéről, se az AKSD Kft. részéről nem rendelkezik a beruházó nyilatkozattal, hogy az általuk termelt, ill. kezelt hulladékot „átadják” égetésre a cégnek. Ebben az esetben a kapacitás kihasználása nehezen biztosítható.

Összességében véleményünk szerint a hatásvizsgálati dokumentáció olyan mértékben hibás, és pontatlan munka, amely nem alkalmas a környezet hatások előzetes vizsgálatára. Megfontolandó az is, hogy az üzemet egy olyan cég kívánja felépíteni, amely bevallottan ingatlanforgalmazással foglalkozik. Megítélésünk szerint egy hulladékégető megfelelő szakértelmet igényel, amellyel a cég nem rendelkezik.

Mindezek miatt és a határozatban a szakmai ellen érvek figyelmen kívül hagyása miatt, a civil szervezetek megfellebbezik a határozatot és a június 29-én 10 órától a Zöld Kör Környezeti tanácsadó irodájában Debrecenben, ( Debrecen, Piac u. 9/b, az Arany Bika mögötti parkoló irányából megközelíthető ) sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.
2007. június 28-án Hajdúböszörmény Város Képviselő-testülete is tárgyalja az ügyet.