Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatásos az ingyenes műanyag-zacskóra kimondott tilalom Kínában

  • 2008. június 04.
  • humusz

A kínai vásárlók és az üzletek tulajdonosai fanyalogva igazodtak a mûanyagból készült ingyen szatyrok és zacskók június elejétõl hatályos tilalmához, az intézkedés azonban összességében fölöttébb hatásosnak bizonyult.

 

 

A Reuters tudósítója szerint mintegy 90 százalékkal esett vissza a kiadott mennyiség, miután a 0,025 milliméteres vagy annál vékonyabb műanyag csomagoló-eszközöket betiltották, az áru cipelésére alkalmas szatyrokért pedig fizetni kell.

A vékony zacskókat azért tiltották be, mert azokat általában minden vásárlás után eldobták, amelyek aztán éktelenül elcsúfították a környezetet, ráadásul ellepték a folyóvizeket. Kína az utóbbi időben 37 millió tonna kőolajat használt fel évente csak arra, hogy abból ezer milliárdnál is több műanyag zacskót és szatyrot állítsanak elő.

Szigorú tilalmakat eddig Írországban, Ruandában és Bangladesben vezettek be. Pekingben a korlátozás első napján a hatóságok igyekeztek példát statuálni egy bolton, amely továbbra vékony zacskókba csomagolt élelmiszert, és ezért 1200 dollárnak megfelelő összegű bírságot szabtak ki.

A legfegyelmezettebben a nagyáruházak álltak át az új rendre, vidéken a kisebb üzletek azonban még igyekeznek felhasználni a készleteiket, főleg az amúgy is olcsó portéka értékesítésére. Arra is volt példa, hogy egyes üzletek többször felhasználható, textilből készült hordozó alkalmatosságot adtak el azon vevőknek, akik ilyent nem hoztak magukkal a vásárláshoz.

 

 

 

 

Forrás: VG.hu