Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hány hulladékégető működik a világon?

  • 2008. január 17.
  • humusz
Sok vita zajlik napjainkban arról, hogy hány hulladékégetõ is mûködik a világon, mennyire elfogadott a technológia, és mi ennek a környezeti kockázata. Nos, a kérdésre nem könnyû válaszolni. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint világszerte hatszáz olyan égetõ mûködik, amely a hulladék égetése során abból energiát nyer ki. Ez a szám talán reális lehet, és valószínû, hogy ezek az égetõk tekinthetõek korszerûnek, és felelnek meg a magas szintû környezetvédelmi elõírásoknak. Rajtuk kívül azonban még számtalan égetõ mûködik.
Hogy pontosan mennyi? Ezt nagyon nehéz megbecsülni, ha minden hulladékégető létesítményt összeadnánk, a szám alighanem megközelítené az 50 ezret (!). Hogy hogyan jön ki ez a hatalmas szám? Japánban például hivatalosan az önkormányzatok által működtetett égetők száma eléri az 1490-et, de becslések szerint a magánégetőkkel együtt a szigetországban lévő égetők száma megközelíti a 10-20-ezret is. Nagy-Britanniában nemrégiben még mintegy 4600 kórházi hulladékégető üzemelt, egy évtizeddel ezelőtt az USA-ban az 50 ezret is meghaladta ezek száma.

Hogy a fejlődő világban mi a helyzet, arról fogalmunk sincs. Indiában csak Delhiben 61 kórházi égető üzemel. Kínában a lakossági hulladékégetők száma mindösszesen 19, de a közeljövőben drámai növekedés várható. Ami a kínai kórházi hulladékégetőket illeti, a tizedik ötéves terv szerint minden 200 ezernél nagyobb településen egy kórházi hulladékégetőnek kell működnie. Arról, hogy a tizedik ötéves terv során hány település lépi át a kétszázezres határt, nincs adatunk.

Az USA-ban jelenleg mintegy hétszáz égető üzemel, Kanadában 300 felett van a számuk, Franciaországban a közelmúltban még 300 égető üzemelt. Hazánkban, bár pontos adattal nem rendelkezünk, az égetők száma megközelítheti az 50-et. Számokat egyáltalán nem tudunk, de égetők üzemelnek Puerto Ricóban, a Bahamákon, Barbadoson, Bahreinben és a világ szinte minden szegletében. S hogy mi ezeknek az égetőknek a hatása? Ha a pontos számukat sem tudjuk, hogyan lennénk képesek felmérni a hatást?

Vélhetően több tízezer égető működik mindenfajta szűrőberendezés nélkül, a modern technológiával ellátott égetők pedig hatalmas anyagáramuk miatt juttatnak sok szennyező anyagot a légkörbe. Jó hír, hogy az elmúlt évtizedekben Japánban, az USA-ban, Franciaországban és más európai államokban ezrével csukták be a kisebb-nagyobb égetőket. Reméljük, ez a tendencia folytatódik!

Szuhi Attila

Adatgyűjtés: Válaszúton Alapítvány