Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hagyományos műanyag helyett biológiailag lebomló zacskók kerülnek a SPAR áruházaiba

  • 2022. augusztus 11.
  • Peti
Hirdetés

Újabb lépést tesz a SPAR a környezeti fenntarthatóság irányába, miután tatabányai üzleteiben sikeresnek bizonyult a négyhetes tesztüzem, amelynek során kivonták a hagyományos, műanyagból készült tasakokat és biológiailag lebomló, azaz komposztálható csomagolóeszközt vezettek be a zöldség-gyümölcs osztályokon. Ez augusztus 1-től az üzletlánc valamennyi egységére érvényes. 

Jól fogadták a vevők a tatabányai „próbaüzemet”

Az üzletlánc 9 tatabányai SPAR és INTERSPAR áruházában 2022. április 4-től négy héten át tesztelték, miként fogadják a vásárlók az új, elsődlegesen zöldség és gyümölcs csomagolására alkalmas lebomló zacskókat. A sikeres próbaüzem során bebizonyosodott, hogy a vásárlók támogatják a vállalat zöld filozófiáját, és örömmel csatlakoznak a fenntarthatósági kezdeményezésekhez többek között azzal is, hogy környezetbarát csomagolóanyagokat használnak vagy épp csomagolásmentesen vásárolják meg a zöldségeket, gyümölcsöket. 

Augusztus 1-től országszerte, a SPAR hálózat valamennyi üzletében áttérnek a biológiailag lebomló, újra felhasználható, és jelképes, 15 forintos összegért megvásárolható zacskók használatára a zöldség és gyümölcs részlegeken. 

komposztalhato zacsko spar

Lehet csomagolásmentesen is vásárolni!

A SPAR az egyszer használatos műanyag tasakok kivezetésével együtt arra ösztönözi vevőit, hogy vásárlásaik során többször használatos zöldség- és gyümölcstároló, illetve pékáru tasakokat vegyenek igénybe, melyeket az áruházlánc üzleteiben is megvásárolhatnak. A vevőknek mindemellett felkínálják azt a lehetőséget is, hogy saját csomagolóanyagot használjanak, vagy akár csomagolás nélkül vásároljanak zöldséget és gyümölcsöt. Az önkiszolgáló kasszáknál történő fizetés esetén a vásárlók saját maguk megjelölhetik, hogy áruházban vásárolt vagy otthonról hozott tasakot használnak.

 

450 tonnával kevesebb műanyag zacskó évente  

Beszédes adat, hogy a korábbi normál, 7 mikronos műanyag rollbag-ből a vevők évente átlagosan 250 millió darabot használtak fel a SPAR üzleteiben, aminek együttes súlya elérte a 450 tonnát. Az átállással tehát ennyivel kevesebb lesz a műanyag-felhasználás mértéke. 

 

Az új tasak komposztálható

Augusztus elsejétől az ország valamennyi SPAR és INTERSPAR üzletben már csak a környezetbarát rollbag-ből „téphetnek” le egy-egy zacskót a vásárlók. Szemben a hagyományos változattal, a termék biológiailag lebomló, sőt házilag is komposztálható – a használatot követően a komposztba vagy a kommunális hulladéktárolóba is elhelyezhető. Azonban érdemes arra figyelni, hogy az újfajta zacskók nedvszívó képessége erősebb, mint hagyományos társaiké, ezért pékáruk otthoni tárolására nem javasolják, mert a benne tartott élelem hamarabb kiszárad. 

unplash compost

A biológiailag lebomló műanyagok tulajdonságaikban bár nagyon hasonlítanak a „hagyományos” műanyagokra, eltérőek, ezért nem helyezhetőek el műanyagos szelektív gyűjtőbe, mivel az rontaná az újrafeldolgozás minőségét. Ezért ha a komposztálásra nincs lehetőség, használatát követően a kommunális hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni.

 

forrás: Zöldunió

Képek forrása: spar.hu ; unplash.com

Hirdetés (x)