Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tudod, mi megy a tévében, felvesznek a gimibe

  • 2005. február 02.
  • humusz
Mennyire kell ismernie egy nyolcadikos gyermeknek a tévémûsorokat? Ha középiskolába felvételizik, úgy tûnik, nem árt jártasságot szereznie ebben is, legalább annyira, mint a helyes magyar beszédben. A központilag kiadott középiskolai felvételi sikeres megírásához ugyanis mindkettõre szükség volt. [HÍRTV, 2005. febr. 01., 20:31]

Meglepő kérdéssel szembesülhettek a középiskolába jelentkezők a központi felvételi teszt megírásakor: Melyik műsor megy a tv2-n akkor, amikor az m2-n az Ígéret földje látható?

"Lehetséges, hogy ennek a kérdésnek akkora a súlya, mint az utolsó pontban szereplő fogalmazásnak? Lehet, hogy a gyerek ezzel rontja el a fogalmazás súlyát, és ezért kap közepest, mert az elsőre nem válaszolt jól? És aztán pótolni fog, ráhajt, igyekszik szorgalmasan tévét nézni, természetesen m2-t, Viasatot és tv2-t, hogy bepótolja a hiányosságait?" - teszi fel sorra a kérdéseket, értetlenül állva a feladatok előtt Baranyi Károly, a Nemzeti Pedagógus Műhely elnöke.

A tévéműsorokkal kapcsolatos kérdések jelentős részét alkotják a feladatsornak, miközben az 50 pontos anyanyelvi tesztnél helyesírási hibákért mindössze két pontot lehet veszíteni. A központi felvételi dolgozat még a liberálisabb szemléletű iskolákban sem aratott osztatlan sikert.

"Azt gondolom, hogy nagyon gyenge ez a feladatsor, és nem kapunk igazán képet a gyerek tudásáról. Tehát egy abszolút írástudatlan, olvasni is nehézkesen bíró gyerek is akár sikeresen, nem azt mondom, hogy maximális 50 pontra, de aránylag jól megírhatja" - vélekedett a feladatsorról Virágné Kincses Veronika , a Teleki Blanka Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára. A központi feladatsorról a felvételi lezárulta előtt nem nyilatkoznak az oktatási tárca háttérintézményénél. Mint emlékezetes, 2003-ban nagy botrányt kavart a minisztérium kiszivárgott érettségi tervezete, melyben a magyar és a történelem tárgykör nem, de televíziós valóságshowk szereplőire vonatkozó kérdések szerepeltek - úgymond a mai életből vett példaként.