Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyűjtsünk együtt szelektíven, mert hasznosul!

  • 2009. február 26.
  • humusz

HULLADÉKBÓL TERMÉK KIÁLLÍTÁS
www.hulladekboltermek.hu

hulladekboltermek_120A rémhírek ellenére a lakossági szelektív hulladékgyûjtés mûködik és üzemel, ezért mindenki továbbra is bátran ellátogathat a gyûjtõszigetekre. A begyûjtés rendszere a koordináló szervezetek által szponzorált és biztosított, legfeljebb az ürítés sûrûsége csökkent le ideiglenesen költségoptimalizálás céljából. Ha teli gyûjtõszigeteket látunk nem szabad elkeseredni, nagyon sok a „parlagon heverõ", kevésbé népszerû gyûjtõedény, melyek boldogan várják az összetaposott palackokat, vagy az üres befõttes üvegeket.

Gyűjtsünk együtt szelektíven, mert hasznosul

Az új kiállítókkal és installációkkal gyarapodó környezetvédelmi rendezvény idén is közel 10 városban lesz látható országszerte. A több mint 80 hulladékhasznosító cég terméke és tucatnyi művészeti megoldás szolgáltatja a bizonyítékot arra, hogy hulladékainkkal sokkal bölcsebben, előrelátóbban kéne bánnunk mint ahogy azt tesszük napjainkban! Az utóbbi 3 év alatt 150.000 látogatót vonzó bemutató most készül 30. állomására, Egerbe.

 

A kiállítás ötlete úgy született, hogy erősíteni kívánjuk a lakosság felé a visszacsatolást a szelektív hulladékgyűjtés értelméről. A több száz bemutatott termék jó példa arra, hogy a gyűjtőszigetbe bedobott hulladék számos termékben születhet újjá, megkímélve ezzel szűkülő erőforrásainkat és érzékeny környezetünket." - mondta Hartay Mihály, az ÖKO-Pack Kht ügyvezetője.


Ha a prioritást vesszük alapul, a megelőzéssel (Reduce) tudjuk a legpozitívabb eredményeket elérni, hiszen ebben az esetben csökkentjük a hulladék keletkezett mennyiségét. A tudatos vásárlásnál például figyelünk arra, hogy mit veszünk és viszünk magunkkal vászontáskát is. Az otthoni komposztálás hatása kettősen pozitív, hiszen nemcsak a kukába kerülő szemetet csökkentjük, de kertünk számára is jó minőségű komposztot tudunk biztosítani. A kiállítás ezen praktikái és tippjei nagyon népszerűek, sokan várják az ehhez hasonló egyéni megoldásokat, amivel aktívan tehetnek környezetük épségéért.

Tippek, praktikák letölthetőek innen.

Az újrahasználat (Reuse) megoldásai elsősorban a művészek alkotásain keresztül mutatkoznak be, de ide tartozik a betétdíjas rendszer (visszaválthatóság) használata is.

Az újrafeldolgozás (Recycling) -ismertebb nevén újrahasznosítás- teljes vertikumát bemutatja a kiállítás, a szelektív hulladékgyűjtéstől egészen a termék előállításáig.

 

papirbutor_400Már megjelenésében is tükröződik a „recycling" filozófiája, hiszen a kiállítás installációja maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. De a jól ismert papír hulladék mellett további 12 hulladékfajta mutatkozik be, nem kis meglepetéseket tartogatva a látogatók számára: műanyag kupakból kerti asztal, raklapból bútorlap, gumiabroncsból futópálya, kábelhulladékból fekvőrendőr és még sok más érdekes termék.

A kiállításon folyamatos vetítés és tárlatvezetés folyik, így a látogatók szabadon kérdezhetnek és plusz információkhoz juthatnak. A térítésmentesen beszerezhető oktatófilm már nemzetközi elismerést is kapott, elnyerte a Comenius-EduMedia kitüntetést, ami a multimédiás oktatási termékek egyik legfontosabb elismerésévé vált. A helyszínenként változó kiegészítő programok (játszóház, work-shop, konferencia) színes kínálata aktívan bevonja az érdeklődőket a témába és meghallgatja véleményüket, tapasztalataikat. Ezt szívesen várjuk a kiállítás weboldalán is (Év Honlapja Minőségi Díjas), ahol a fórumba regisztrálva lehet érdeklődni és kérdezni.

A kiállítással a szervezők (ÖKO-Pack Kht., Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, ÖKO-Pannon Kht.) célja, hogy országosan népszerűsítsék a szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló feldolgozást, újrahasznosítást.

 

További információk:

Hankó Gergely - ÖKO-Pack Kht.

PR és Marketing Vezető

06-70/249-61-13

[email protected]

 

 A Hulladékból Termék kiállítás 2009-es tavaszi állomásai:
 

 2009. március 11 - 28.
FORRÁS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI KÖZPONT - 3300 Eger, Bartók Béla tér 6.

 2009. április 4 - 25.
KLEBERSBERG KULTÚRKÚRIA - 1028 Budapest, Templom u. 2-10.

2009. május 5-19.
BUDAPEST MŰVELŐDÉSI KÖZPONT - 1119 Budapest, Etele út 55.

 2009. május 26 - június 12.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM - Tudományos és Információs Központ - 6722 SZEGED, Ady tér 10.

 A legfrissebb időpontok és a részletes programok a honlapon olvashatóak

Gyűjtsünk együtt szelektíven, mert hasznosul