Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

GVH - nyáron sem pihen

  • 2005. június 29.
  • humusz
"Ismét reklámok miatt büntetett a versenyhivatal: most egy étrend-kiegészítõ termékeket gyártó cégre és egy bankra csapott le. " Úgy tûnik, bizonyos cégek bocsánatos bûnnek tartják a "megtévesztés  mûvészetét". A tények elferdítése a fogyasztók megnyerésének érdekében továbbra is az üzleti élet "vállalható" formája marad?
"A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa hárommillió forint bírságot szabott ki az étrend-kiegészítőket gyártó Walmarkra, mert a társaság valótlan állításokat közölt hirdetéseiben. A büntetést a cég többek között azért kapta, mert a Szelén, a Koenzim Q10 és a Proenzi3 termékeinek gyógyhatást tulajdonított, és a Marslakók nevű gyerekvitaminról azt állította, hogy a legkedveltebb a fogyasztók körében. Hibát követett el a cég azzal is, hogy kijelentette: az élelmiszerekből nem szerezhető be megfelelő vitamin-utánpótlás.

Ugyancsak reklámjai miatt kapott 10 millió forint büntetést a K&H Bank. A GVH szerint a vétséget a bank a K&H megtakarítási betétszámla elnevezésű termékének kommunikációja során követte el. A bank honlapján a K&H megtakarítási betétszámláról megjelent ismertetőben nem adtak tájékoztatást arról, hogy számlán lévő összeg után járó kamat jelentősen csökken, ha a számla napi záróegyenlege nem éri el az 50 ezer forintot. A 2005. január 10-e és február 13-a között zajlott akciót egy televíziós kampány is kísérte, amelyben ezt az információt szintén elhallgatták. A szpotban arról sem tájékoztattak, hogy a reklámban hangsúlyozott mértékű kamat csak akkor érhető el, ha a számla terhére egy hónapban legfeljebb két tranzakció történik. A versenytanács azt is megállapította, hogy a K&H egyes reklámjaiban nem megfelelően tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogy az ígért szintű kamat csak 2005. február 28-ig szól, azt követően csökken a kamat mértéke. A K&H Bank reklámjait a Republic of Art készítette."



Forrás: Kreatív Online