Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Greenpeace Arany láncfűrész díját kapta egy brazil mágnás

  • 2005. június 22.
  • humusz
Amazon_erdoirtas.jpgEgyre több fa fogy a világban. Lesz belõle papíráru, bútor, építõanyag... végül hulladék. Ez utóbbi sokszor hamarabb is a kelleténél. Vannak alapvetõ szükségletek, ezzel nincs baj. De vannak luxus igények kielégítésére létrehozott luxuscikkek is, melyek létjogosultásga erõsen megkérdõjelezhetõ. Szép a teak fából készült kerti bútor - persze, hogy szép. De vajon magyarországi kertekben nem ácsoroghatna inkább hazai fából készült kerti bútor?

Blairo Maggi, a világ legnagyobb szójatermelője érdemelte ki a Greenpeace Arany láncfűrész díját, mely idén került először kiosztásra.

Az interneten leadott 27.849 szavazatból 10.348-an Mato Grosso államot is kormányzó Maggit találták az Erdőirtás Bajnokának, aki egymaga felelős az Amazonas brazil esőerdeinek fogyásának 48%-áért!

Második helyen a brazil elnök Luiz Inacio Lula da Silva futott be, aki 7.314 szavazatot kapott.

A jelöltek közös ismérve, hogy cselekedeteikkel vagy cselekvőképtelenségükkel nagyban hozzájárultak az esőerdők rémisztő mértékű eltűnéséhez.

Egy brazil televíziós műsor művészei megpróbálták a díjat átadni Magginak Mato Grosso egyik iskolai rendezvényén, de a biztonsági őrök ezt megakadályozták és eltávolították őket a helyszínről.

A milliomos gazdálkodó - a világ legnagyobb szójatermelő Amaggi-csoport tulajdonosa - nem kívánt nyilatkozni az ügyben.


Eredeti hír: itt olvasható