Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Film az etikus fogyasztásról

  • 2005. január 25.
  • humusz
DETTRE GÁBOR filmrendezõ szeretettel meghív mindnekit a Hunnia moziban, február 11-én, pénteken 18 órakor kezdõdõ mûsorára, melyben Kõrösi Zsuzsa franciaországi dokumentum filmes "Mi döntünk" címû filmjének magyarországi õsbemutatóját tartja.

A vetítést követően az etikus fogyasztás kérdéseiről tartunk vitát, melyen a film 1975 óta Franciaországban élő rendezője mellett az alábbi meghívottak vesznek részt: Boda Zsolt (Tudatos Vásárlók Egyesülete) Varga Géza (Galgafarm ökofalu) Bihari Ágnes (ujságiró)

A vita szervezője: a Tudatos Vásárlók Egyesülete, www.tudatosvasarlo.hu

Étkezés, öltözködés, utazás, egyéni pénzkezelés ­ mi köze mindennek a környezetvédelemhez, és egy emberibb, szolidárisabb, igazságosabb társadalomhoz és világrendhez? A fejlett országok gondtalan fogyasztói hogyan hatnak a szegény országok sorsának alakulására? A fogyasztás lehet-e más, mint a minél-többet-minél-olcsóbban hajszolása? Körösi Zsuzsa francia dokumentumfilmje ezekre a kérdésekre keres választ.

A 2003-ban készült film a felelős, az etikus, fogyasztás lehetőségeit tárja fel Franciaországban. Ezt a fogyasztói életmódot azonban nemcsak Franciaországban, hanem Angliában, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában is évről évre mind több fogyasztó vallja magáénak, olyannyira, hogy már az etikátlan fogyasztás fellegvárai, a szuper-és hipermarketek is kénytelenek árusítani a felelős, az etikus termelői hálózatok termékeit.

Annak ellenére, hogy már Magyarországon is egyre szélesebb a másként fogyasztás elkötelezettjeinek köre, a filmben bemutatott fogyasztási lehetőségeknek csupán csak egy része létezik hazánkban. Így a filmben bemutatott információk egyenlőre a biztató, közeli jövő képét festik elénk.

A rendező reméli, hogy a globalizáció korában nemcsak a zenei, művészeti divatok, és felfokozott fogyasztói szokások terjednek szédítő sebességgel, hanem a társadalomépítő, környezetvédő gondolatok is.

Ki tudja, Nyugat-Európához hasonlóan talán Magyarországon is üzletet nyitnak előbb-utóbb az úttörő etikus vállalkozók, és partnerre találnak a hasonló indíttatású fogyasztókban??

Körösi Zsuzsa dokumentum filmjei: "Destins croisés, János Kádár et Imre Nagy" (1996), (Keresztezett életutak, Kádár János és Nagy Imre) "La fin des chimeres ?" (2004) (A kimérák alkonya? -- film a génpiszkálásról -fid-)

Körösi Zsuzsa munkáját, a MI DÖNTÜNK című filmet, február 14-én műsorra tűzi a Duna TV.

H U N N I A M O Z I
1073 BUDAPEST, ERZSÉBET KÖRÚT 26.
06-20-565-8660, 06-20-464-3153,