Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fair Trade - "Méltányos kereskedelem" - kiadvány

  • 2005. május 24.
  • humusz

fair_trade_kituzo.jpeg

„A „Méltányos kereskedelem” a nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltérõ megközelítés. (...) A Harmadik Világ termelõinek kizsákmányolásán, a természeti és szociális sokszínûség pusztításán alapuló globális szabadkereskedelem alternatívájaként született meg – melyrõl azóta kiderült, hogy alkalmas lehet a „fejlett” országok, így a hazai, folyamatosan csõd szélén álló kistermelõk problémáinak megoldására is.

"... Alapelvei között szerepelnek a következők: Növeli a termelők jövedelmét és életszínvonalát azáltal, hogy javítja a piacra jutás esélyeit, megerősíti a termelők szervezeteit, jobb árat fizet az árukért, és hosszú távú kereskedelmi kapcsolatra törekszik a termelőkkel. A hátrányos helyzetű termelők, különösen a nők és az őslakosok fejlődési esélyeit növeli, valamint védelmet nyújt a gyermekek kizsákmányolás ellen.”

A Védegylet (www.vedegylet.hu) kiadásában megjelent A/4-es formátumú, 10 oldalas füzet a Fair Trade témájáról nyújt átfogó, könnyen értelmezhető, érdekes adatokkal tűzdelt összefoglalót. Nagyszerű háttéranyag iskolai oktatáshoz.

Az ingyenes kiadványról és beszerezhetőségéről további információk drótpostán vagy postán kérhetők. (e-mail: [email protected] vagy posta: 1051 Budapest, Nádor u. 32., III. em. 13.)

A hazai Fair Trade kezdeményezésről bővebb iformáció ezen a honlapon található: www.fairvilag.org