Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Extra szemétszállítás 250-ért

  • 2007. február 17.
  • humusz
Terézvárosban mostantól azt is elviszik, ami nem fér a kukába vagy lemaradt a lomtalanító autóról, 40 kilónként 250 forintért. Az opció afféle extra lomtalanításként is felfogható, persze csak ha kisebb tárgyaktól akar megszabadulni a polgár.

 

 

 

 

Terézvárosban új módszert eszeltek ki, amivel a helyi remények szerint egyszerre lehet javítani a köztisztaságot és kielégíteni egy régi civil igényt. A városrész közhasznú foglalkoztatója minden kerületi lakó, lakóközösség és vállalkozás számára lehetővé teszi az úgynevezett lakossági hulladékzsák beszerzését. Ebbe a zsákba - az építési törmelék és a veszélyes anyagok kivételével - mindenféle lomot és háztartási szemetet bele lehet tenni, ami nem való a kukákba. A nejlonokba akár 40 kilónyi fölöslegessé vált kacat befér; a zsák bevezető ára 250 forint.

A "Terézváros Tisztaságáért" emblémával ellátott zsákokat rendszeresen, hetente egyszer, előre meghirdetett vagy egyeztetett időpontban gyűjtik össze a közhasznú munkások. A lomtartó korlátlan mennyiségben megvásárolható a Terézvárosi Kht. irodájában (Rózsa utca 81-83.), aki huszonöt darabos tételnél nagyobbat rendel, annak még házhoz is szállítja a zsákokat a kht.

Verók István polgármester érdeklődésünkre elmondta: a terézvárosi kht. mindenekelőtt azért döntött a rendszer bevezetése mellett, mert a társasházainak jó része több szemetet, lomot termel, mint amennyi a kukákba befér, vagy amennyit az évi egyszeri lomtalanításkor el tud vitetni. A járdákat ellepik a szemetesek mellé pakolt nejlonzacskók, ilyen-olyan kacatok, amelyeket azonban az FKF Zrt. nem köteles elvinni, így nem is viszi. A zsákos megoldással ezen az áldatlan állapoton próbál segíteni a kht. Verók megjegyezte: a terézvárosiak többször jelezték, szívesen vennék az évi többszöri lomtalanítást. Ez persze meglehetősen sokba kerülne, ezért a kerület, egyelőre legalábbis, a zsákokkal próbálkozik.

Az extra lomtalanítás egyébként nem ismeretlen jelenség Budapesten. A XVIII. kerületben 2005 óta élvezhetik a lakótelepeken élők, hogy az FKF Zrt. nyaranta másodszor is elviszi a kacatokat. A cehet az önkormányzat fizeti, alkalmanként 15 millió forintot.

Jó ideje több városüzemeltetési szakember mondja, hogy Budapestnek át kellene állnia a (legalább) kétszeri ingyenes lomtalanításra. A pluszkanyarokra főleg a lakótelepeken volna nagy igény, minthogy a panelházakban nincsenek pincerekeszek, tárolóhelyiségek, ahol el lehet fektetni a kacatokat. A kerületek legtöbbje azonban nem áll úgy, hogy maga állja a számlát, az FKF Zrt. kezét pedig köti a jog. A központi, díjmentes második lomtalanítás bevezetésének nincsenek meg a feltételei, a Fővárosi Közgyűlés 2002-es rendeletében ugyanis évente egy alkalom szerepel, vagyis a változtatáshoz jogszabályt kellene módosítani. Az egyszeri lomtalanítás költségeit a szemétdíjból állják; ha a közgyűlés módosítaná a rendeletet, a pluszkiadással arányosan a díjat is módosítania - emelnie - kellene, aminek nyilván nem volna túl jó a fogadtatása - mondták a cég illetékesei.

 

Bárkay Tamás

 

 

Forrás: Népszabadásg Online - Budapest