Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évi 50 millió tonna e-hulladékot termel az emberiség

  • 2007. október 10.
  • humusz
E-mail, e-bolt, e-kereskedelem – a sok „e” kezdõbetûs, s kifejezetten a jelen korban született megnevezés mellé egy ijesztõbb is társul: az e-hulladék. A HVG cikke.

 

Sokan úgy vélik, semmi baj sem származhat abból, ha egyszerűen kidobják megunt elektronikus eszközeiket, játékszereiket, ám a környezet előbb-utóbb benyújtja a számlát - írja a Techline.

Döbbenetes szám: évente ötven millió tonna e-hulladék termelődik szerte a világban. A megsemmisítés drága, ezért a környezetgyilkos hulladék nagy része szűkebb-tágabb lakóhelyünket mérgezi.

A hazai felhasználók tudatába még alig szivárgott be, milyen drámai problémát jelent mindannyiunk számára az e-hulladék. A méreg, az viszont szivárog, a fölöslegessé vált elektronikus eszközök és alkatrészek ugyanis jórészt a kommunális szemétben vagy illegális szemétlerakókban, árokparton, erdei tisztásokon végzik, és méreganyagok tömegével gazdagítják a helyi mikroklímát. Egyetlen katódsugárcső körülbelül két kiló ólmot tartalmaz, a nyomtatott áramkörökben berillium, az akkumulátorokban higany és kadmium várja türelmetlenül, hogy rákot keltsen; plusz ott vannak a vezetékekhez használt műanyagok, a krómtartalmú gépház – gyakorlatilag nincs olyan részegysége a gépnek, amely megfelelő kezelés nélkül ne veszélyeztetné súlyosan a környezetet, és ne okozna maradandó egészségkárosodást.

A cikk folytatását az alábbi linken olvashatja. Ugyanitt VIDEOFELVÉTEL IS LÁTHATÓ az elektronikai hulladékok ázsiai "hasznosításásról".

Tovább>>

 

 

 

Forrás: www.hvg.hu