Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

EU - Milton-Keynes és Bristol

  • 2006. június 24.
  • humusz
Az Egyesült Királyság-beli Milton-Keynes lakói 1997 óta, míg Bristol lakosai 1998 óta foglalkoznak házi komposztálással. Hogyan is mûködnek a programok?

 

 

Milton-Keynes: Támogatások és bemutatás

 

Az Egyesült Királyság-beli Milton-Keynes lakói 1997 óta foglalkoznak házi komposztálással. A várostól önköltséghez közeli áron szerezhetnek be komposztládát, de saját maguk is készíthetnek komposztáló keretet. A nagyszabású ismeretterjesztő kampány eszköze a város évente kétszer-háromszor megjelenő „Hírvivő” című magazinja, a város internetes honlapján pedig állandóan megtalálhatók komposztálást segítő információk és tanácsok.

A megvásárolható komposztládák a város műanyag újrahasznosító üzemében készülnek. A város ezeket a ládákat nagybani áron veszi a gyártó cégtől, az árusítás pedig egy kertészeti központon keresztül zajlik. A lakosok kb. 17 euróért a várostól utalványt vásárolhatnak, ezt adják át a kertészetben komposztládájukért cserébe.

A házi komposztálás népszerűsítéséért indított kampány a fenntarthatóság átfogóbb témáival is összekapcsolódik. Ezek közé tartozik a vadon élő fajok érdekeit szem előtt tartó kertészkedés, illetve a tőzeg felhasználásának csökkentése. A komposztálás gyakorlatát bemutató kertet egy városhoz közeli környezeti nevelési központban helyezték el, mely a város kezelésében álló természetvédelmi terület. Az építéséhez szükséges pénz a hulladéklerakási adóból származik. Ebben a kertben az újrahasznosító részleg az év minden szakában ingyenes tanfolyamokat szervez, melyeken a résztvevők megtanulhatják, hogy saját kertjükben hogyan komposztáljanak.

A program eredményeként 1997 és 2003. júniusa között 11.000 lakos vitte haza saját komposztládáját. Minden komposztáló háztartás évente kb. 100 kg-mal csökkenti hulladéktermelését.

További információ:
Milton-Keynes City Council: Mr Andy Hudson
Civic Offices – 1 Saxon Gate EAst – Milton Keynes MK9 3 HN, United Kingdom
Telefon: +44 19 08 25 25 77, Fax: +44 19 08 25 24 72, e-mail: [email protected], honlap: http://www.mkweb.co.uk/waste

 

 

Házi komposztálási mintaprogram Bristolban

 

Bristol városa is elindította komposztálási programját 1998-ban. A háztartási hulladék 32 %-át, a kerti hulladék 8 %-át, és a konyhai hulladék 14 %-át tartották komposztálhatónak.

A program keretein belül 1998-1999-ben támogatott áron - egységesen 18 euróért - 8000 db 130, 220 és 280 literes komposztládát adtak el a jelentkezőknek. (Egy szabványos kuka ára kb. 60 euró.) A helyi komposztálás elősegítése egy „Szemétforradalom” címen futó nagyszabású ismeretterjesztő-szemléletformáló kampány része volt. A kampányt a lakosság közel 50 %-a pozitívan fogadta.

 

 

 

Gadó György Pál fordítása alapján