Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

EU - A komposztálás gyakorlata Portóban

  • 2006. június 24.
  • humusz
A portói régió úttörõ szerepet játszik Portugália hulladékgazdálkodásában, stratégiájának alappillére a komposztálás. A Portói Régió Településközi Hulladékkezelési Szolgálata (LIPOR) felelõs 8 városi önkormányzat szilárd háztartási hulladékának összegyûjtéséért és kezeléséért.

A területen közel 1 millió ember él, akik évente mintegy 480.000 tonna kommunális hulladékot termelnek. A LIPOR állítja össze és hajtja végre a portói régió hulladékgazdálkodási stratégiáját, melynek címe „Változatos eszközökkel”. A városi hulladék gyűjtésének, kezelésének és ártalmatlanításának integrált stratégiája azt a célt szolgálja, hogy a hulladéklerakást minimálisra csökkentse. A megközelítés a 4 R politikáján alapszik: Reduce, Reuse, Recycle, Recover - azaz csökkentés, újrahasználat, újrahasznosítás, visszanyerés. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a hulladékkezelés három nagy folyamatból áll: számos hulladékot anyagában újrahasznosítanak, a maradékot energia visszanyerésével ártalmatlanítják, a szerves anyagot pedig komposztálják.

A portói régióban már a hetvenes évek óta komposztálnak. A nyolcvanas évek második felében a régi komposzttelepet kiegészítették egy 250 tonna/nap kapacitású új komposztáló sorral és egy érlelő teleppel; 2003-ban pedig a régi komposzttelep kiváltására egy újat kezdtek építeni. A LIPOR új komposzttelepén a kommunális hulladék 40 %-át kitevő szerves összetevőt természetes biológiai folyamat útján, szigorúan ellenőrzött körülmények között komposzttá, azaz természetes szerves talajjavítóvá alakítják. Az új komposzttelep 2004-ben kezdte meg működését, évente 60.000 tonna szelektíven gyűjtött, szerves hulladékot dolgoz fel és 20.000 tonna/év minőségi talajjavító előállítását garantálja.

A LIPOR, a lakosság környezeti nevelésének érdekében létrehozott egy „Horta da Formiga” névre keresztelt házi komposztálási bemutatóhelyet is. A helyszín lehetőséget biztosít iskolai csoportok fogadására, szemináriumok és programok szervezésére. Az új komposzttelep mellett kellemes területet alakítottak ki, amit iskolások és más célcsoportok látogathatnak, hogy megtanulják, milyen előnyökkel jár a komposztálás. Az érdeklődők kertet is találnak itt, melyben a zöldségeket, gyümölcsfákat és fűszernövényeket a helyben előállított komposzt felhasználásával termesztik.

A látogatók – mielőtt a „komposzt körforgását” követni kezdik – előadáson vesznek részt. A komposztáló területen 16 különféle típusú komposztláda látható, így a program résztvevői eldönthetik, számukra melyik típus a legmegfelelőbb. Ezután a komposzt érlelése, rostálása és zsákolása következik. Végül átsétálnak a veteményesen, a gyümölcsösön és a fűszernövény kerten. A házi komposztálási bemutatóhely alapvető fontosságú oktatási eszköz, hiszen a lakosságnak kézzelfogható tapasztalatokat nyújt.

A LIPOR nemcsak a bemutatóhelyen fogadja a látogatókat, de az organikus gazdálkodás témájában a tanárok és diákok számára ingyenes tanfolyamokat is szervez, hogy a résztvevők megtanulják tisztelni a természeti folyamatokat, ezáltal életminőségük és egészségük javuljon.

További információ
LIPOR – Servico Intermunicipalizado de Gestao de Residuos do Grande Porto
Mrs. Paula Mendes
Apartado 1510 – P-4435-996 Baguim Do Monte
Telefon: +351 229 77 01 00, Fax: +351 22 975 60 38, e-mail: [email protected],
honlap: http://www.lipor.pt




Gadó György Pál fordítása alapján