Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Érvénytelen a cementgyárról kiírt népszavazás

  • 2006. május 14.
  • humusz

A Holcim cementgyárának építésérõl kiírt ügydöntõ népszavazásra csak a szavazók 40 százaléka jött el, ezért a szavazás érvénytelen, a megjelentek többsége azonban egyetértett az üzem építésével - tájékoztatta az MTI-t a voksok összeszámolása után a település jegyzõje.

"A részvétel nem érte az ötven százalékot, ezért a szavazás érvénytelen, azonban a megjelentek kétharmada egyetértett a cementgyár építésével" – mondta el Nagy Mátyás.

"Ez az eredmény megerősítette a képviselőtestület jelenleg is érvényes határozatát a beruházás megvalósulásáról, az érvénytelenség ellenére" – tette hozzá Miskolczi József polgármester.

A beruházásról korábban öt környező településen véleménynyilvánító népszavazás volt, melyen a 32.000 szavazó háromnegyede elutasította a beruházást. Az ügyben megszólalók, környezetvédő szervezetek a várható légszennyezés és a cementgyártáshoz felhasznált hulladékok égetése miatt tiltakoztak.

"Az igenek magas aránya a gyár elfogadásának tekinthető, és köszönjük mindenkinek, aki (...) eljött szavazni" – értékelte a Holcim kommunikációs igazgatója a történteket. Márta Irén hozzátette: tovább folytatják az engedélyeztetést és az intenzív tájékoztatást. Szeretnék, ha minél előbb megalakulna a lakossági ellenőrző csoport, amely betekinthetne a gyár építésébe, és később ellenőrizhetné a szennyezőanyag-kibocsátási értékek betartását.

A 63 milliárd forintos, zöldmezős beruházás a Holcim Hungária Zrt. tervei szerint Európa legkorszerűbb cementgyára lenne, kiváltaná az elöregedett lábatlani üzemet, és az ott foglalkoztatott 230 fő átvétele mellett 52 új munkahelyet teremtene.

(MTI)